Het weerbericht van Jan Visser op Plusman.nl van 2 juli 2020.

Verwachtingshorizon is 10 tot 15 dagen

In de ‘Regio Noord’ beginnen dit weekeinde de schoolvakanties. Later deze maand volgt de rest van Nederland. Niet in de laatste plaats omdat veel mensen dit jaar de vakantie in eigen land doorbrengen zou het natuurlijk fijn zijn wanneer het weer ‘meewerkt’. Het geven van een zomerverwachting is echter niet mogelijk. In de meteorologie kunnen we niet verder dan 10-15 dagen vooruit kijken. Instanties zoals het commerciële weerbedrijf Weeronline doen dat wel, maar de resultaten laten te wensen over. Het gaat kennelijk meer om de ‘clickbaits’ dan het bedrijven van serieuze meteorologie en met de zomervoorspellingen van weerman Piet Paulusma kun je werkelijk alle kanten uit.

Kortom we houden het bij een verwachtingshorizon en dat is vaak al ingewikkeld genoeg. Op grond van het ensemblegemiddelde van het ECMWF (Europees weercentrum) is het tot 17-18 juli overwegend typisch Hollands zomerweer. De invloed van uitlopers van het Azorenhoog is over het algemeen vrij groot, maar soms passeert ook een storingsgebied. Een en ander betekent in de praktijk enkele zomerse dagen met flink wat zon en weinig of geen regen, maar ook dagen met buienkansen wanneer een storing onze omgeving bereikt of schampt.

Tijdens het eerste weekeinde van juli bevindt zich ten noordwesten van de Britse Eilanden een omvangrijk lagedrukgebied. Aan de zuidflank van het sturende systeem trekken met een westelijke hoogtestroming diverse frontale structuren en storingen naar het Noordzeegebied. Dat betekent voor onze omgeving veel bewolking en perioden met regen en/of motregen. Bovendien staat er boven land een vrij krachtige, langs de kust en op het IJsselmeer een krachtige tot soms harde zuidwestenwind. De middagtemperaturen bereiken waarden tussen 20 en 23 graden.

Volgende week wordt aanvankelijk minder warme polaire lucht aangevoerd. Op maandag en dinsdag blijven de maxima op veel plaatsen beneden 20 graden. Tevens zijn er nog buienkansen. Later in de week neemt de invloed van hogedrukgebieden toe. Dan dus droger weer, meer zon en na woensdag ook hogere temperaturen. De operationele uitvoer van het ECMWF zinspeelt op zomerse maxima (25 graden en hoger) op 10 en 11 juli.

Weerspreuk van de week: Juli zonnebrand wenst de man op het land.

Weerman Jan Visser, Purmerend

2juli 2020

Ons kledingadvies voor deze week:

 

 

Het weerbericht van 25 juni 2020

Ongekende hittegolf in het noordoosten van Siberië

Er staat geen enkele maat op de verontrustende hittegolf in het noordoostelijk deel van Siberië. Al vanaf donderdag 18 juni worden in de nederzetting Verchojansk, waar het in de winter dikwijls zo’n 55 graden vriest, temperaturen ruim boven 30 graden gemeten. Vanaf 19 t/m 25 juni gaat het allemaal om datumrecords: op zaterdag 20 juni werd zelfs een mokerslag uitgedeeld aan het junirecord. Dat stond op 34,0º op 16 juni 1990. Op vrijdag de 19de werd het record geëvenaard en zaterdag zinderde het kwik naar 38,0º. Hoewel er twijfels zijn gerezen (de WMO doet nader onderzoek!) lijkt deze extreme topper aannemelijk. De atmosfeer op grotere hoogte was namelijk eveneens bijzonder warm. Het gaat hier trouwens niet alleen om een junirecord. Ook in andere maanden werd het nimmer zo heet. Het jaarrecord was 37,3º op 25 juli 1988. Vanwege de grote warmte groeit juni uit tot de warmste zonnewendemaand uit de meetreeks. Het record stond op 17,9º in 2019: inmiddels is dat opgelopen naar rond 18,5º tegen normaal 13,2º.

In ons land wordt het vrijdag 26 juni, aan de voorzijde van een thermische vore uit Frankrijk, nog iets warmer. In het zuiden zijn maxima omstreeks 32 graden mogelijk. Verder opnieuw veel zon, maar ook stapelwolken. Vanaf vrijdagavond neemt, het eerst in het zuiden en zuidwesten, de kans op enkele regen- en onweersbuien toe. De wind waait matig uit het zuidoosten, in de middag en avond ruimend naar zuidwest. Ook op zaterdag, wanneer een front van een depressie ter hoogte van Ierland-Schotland passeert, vallen er buien die soms van onweer vergezeld kunnen gaan. Tussen vrijdagavond en zaterdagavond valt er plaatselijk zo’n 10 mm. Lokaal kan dat best wel wat meer zijn. De temperatuur loopt nog op naar rond 25 graden.

Op zondag en maandag wordt rond de depressie bij Schotland polaire oceaanlucht naar ons land getransporteerd. Daarin komen enkele buien tot ontwikkeling (tevens kans op onweer vanwege een afkoelende bovenlucht) en het wordt niet veel warmer dan 20-21 graden. De zuidwestenwind (maandag ruimend naar west) is aan zee soms krachtig. Midden volgende week warmt de atmosfeer snel op. Juli begint waarschijnlijk met maxima boven 25 graden. Vanaf donderdag 2 juli neemt de invloed van Atlantische depressies echter weer toe. Het ECMWF zinspeelt op een enigszins meanderende zonale stroming. Dat betekent toenemende wisselvalligheid en afnemende warmte.

Weerspreuk van de week: Een verzopen Sint Pieter (29 juni), gebruikt nog lang zijn gieter.

Weerman Jan Visser, Purmerend

25 juni 2020

Ons kledingadvies voor deze week: