Ivm de coronacrisis in diverse landen hebben sommige van onze producten die uit het buitenland besteld worden helaas een langere levertijd. Wij doen ons best om toch zo snel mogelijk te leveren en vragen om uw begrip.

Het weerbericht van Jan Visser op Plusman.nl van 26 maart 2020.

En zo koud is het in de winter niet geweest!

Het kan verkeren! In de gehele meteorologische winter werd op het KNMI in De Bilt geen lagere temperatuur dan -3,4º gemeten. Dat was op 28 december het geval. Inmiddels prijkt sinds een week de astronomische lente op de kalender en is een lagere temperatuur geregistreerd. Woensdagochtend 25 maart werd het namelijk -4,3º. Voor het laatst was het kouder in januari 2019. Ook landelijk zijn deze week lagere minima gemeten dan tijdens de afgelopen maanden. In Woensdrecht werd het dinsdag en woensdag respectievelijk -6,2 en -6,1º. In de meteowinter werd het nergens kouder dan -5,4º op 21 januari op het vliegveld van Maastricht. Wat verder opvalt, is uiteraard het zeer zonnige karakter van het weerbeeld. In droge continentale lucht heeft de zon vanaf 21 maart iedere dag meer dan 11 uur geschenen. Over de periode 21-26 maart komt De Bilt uit op ruim 67 uren zon. De derde decade (21-31 maart) kan boven 90 uren zon uitkomen. Of het record sneuvelt, zijnde 98 uren zon in 1933, is twijfelachtig. Normaal voor maart als geheel is 122 uur.

Ten noordwesten van de Britse Eilanden staat de barometer dit weekeinde op z’n handjes! Zondagmiddag loopt het weerglas zelfs op naar 1054 hPa. Aan de oostflank van het zeer krachtige en omvangrijke luchtdrukmaximum komt een noordelijke tot noordoostelijke stroming op gang. Daarmee wordt koude lucht van hoge breedten naar het Noordzeegebied getransporteerd. Vanaf zondag komen de middagtemperaturen niet meer boven 10 graden uit. Veelal haakt het kwik af op maximaal 7 tot 8 graden en zoals het zich nu laat aanzien duurt het koude voorjaarsweer voort tot zeker 5 april. De nachtelijke kou lijkt, afhankelijk van uitlopers van het krachtige hoog, mee te zullen vallen.

Het weerbeeld kenmerkt zich tijdens deze perioden door geregeld zon, maar er valt soms ook een enkele (winterse) bui. Vanaf woensdag neemt de kans op (soms winterse) neerslag toe. De uitloper van het hogedrukgebied wordt namelijk aangetast door storingen die tot het Noordzeegebied en Zuid-Scandinavië weten door te dringen.

Weerspreuk van de week: Is de hemel op Sint Rupert (27 maart) rein, dan zal dat ook in juli zo zijn.

Weerman Jan Visser, Purmerend

26 maart 2020

Ons kledingadvies voor deze week:

 

 

Het weerbericht van 19 maart 2020

Overgang naar koud maartweer met ’s nachts lichte vorst.

Scandinavische hogedruk: waar was u toen we u nodig hadden?” Vrijwel de gehele winter gaven hogedrukgebieden boven Noord-Europa niet thuis. Daardoor geen winden uit het noordoosten tot oosten en dus geen vrieskou en geen schaatsijs. Inmiddels zijn we toe aan de astronomische lente en juist nu verschijnt een krachtig Scandinavisch-Baltisch luchtdrukmaximum op de weerkaart. Aanstaande zondag loopt het weerglas boven de Oostzee zelfs op naar 1043 hPa. Het gevolg is een noordoosten- tot oostenwind en daarmee wordt droge en koude continentale lucht aangevoerd. In deze lucht blijven de maxima steken op waarden tussen 7 en 9 graden: de minima komen vanaf zondag onder nul ofwel lichte vorst. Zoals het zich laat aanzien lijkt De Bilt af te stevenen op vijf vorstdagen op rij namelijk van zondag t/m donderdag (22-26 maart). In februari kwam het slechts op twee dagen tot lichte vorst: op de 7de werd het -0,9º op het KNMI. Het is de komende tijd overigens wel compleet droog (na vrijdag) en zonnig en dat is in deze afschuwelijke tijd (coronavirus) een opsteker.
Rond 27 maart neemt de kou ietsje af (vooral in de nacht), maar de regenkansen worden groter.

Uit het definitief overzicht van de ruim 320 neerslagstations van het KNMI blijkt dat februari met afstand de natste sprokkelmaand uit de meetreeks (vanaf 1901) is geworden. In een doorsnee februari valt er gemiddeld in den lande 57 mm: nu bedroeg het landelijk gemiddelde maar liefst 147 mm. Het vorige record dateerde uit 1946. Toen viel er gemiddeld 139 mm. Februari blijft ook de onbetwiste ‘waterkampioen’ van de eerste helft van het kalenderjaar. Op de tweede plaats staat januari 1988 met gemiddeld 136 mm. Anders dan in 1946 werd echter nergens de grens van 200 mm bereikt. De natste neerslagstations van het KNMI waren Heiloo en Hoogwoud met respectievelijk 194 en 195 mm. Verder in Sneek 178, Appelscha 182, Assen 183, Soest en Helmond 185, Apeldoorn 186 en Heeg 187 mm.

Weerspreuk van de week: Weerspreuk: “20 maart, het begin van de lente, at is niet altijd rijst met krenten”

Weerman Jan Visser, Purmerend

19 maart 2020

Ons kledingadvies voor deze week: