Het weerbericht van Jan Visser op Plusman.nl van 13 januari 2021.

Russische Beer slaat toe, maar niet in ons land. Volgende week verloopt vrij zacht en wisselvallig.

Daar is hij dan: ‘den Russischen Beer’! In sneltreinvaart ging de temperatuur van dinsdag op woensdag naar beneden in vooral het noorden van Scandinavië. In ijskoude vrieslucht uit Noord-Rusland registreerde het Finse Kittila woensdagmiddag -39,4º; in de nacht naar donderdag kwam Nattavaara in Noord-Zweden uit op -39,7º. In het noorden van Noorwegen rapporteerde Kautokeino -35,5º. De strenge kou voltrok zich onder een uitloper van een hogedrukgebied.

In ons land meldde Twenthe bij Enschede vanochtend -5,4º. Matige vorst dus. Ondertussen veroorzaakten twee op elkaar inlopende fronten enige sneeuw in het zuidwesten van het land. In plaatsen als Bergen op Zoom en Sas van Gent werden onder meer daken van auto’s en huizen bedekt met een dun laagje sneeuw. De komende tijd breidt de Scandinavische vrieskou zich niet naar onze omgeving uit. Serieus winterweer is dan ook niet aan de orde.

Vrijdag bepaalt een langgerekte hogedrukzone, die zich uitstrekt van Noorwegen via de Noordzee naar Spanje en Portugal, het weerbeeld. Boven de Duitse Bocht bevindt zich nog wel een zwakke storing. Dit systeem veroorzaakt de komende nacht vooral in het noorden enkele (winterse) buien. Door bevriezing van natte weggedeelten is er bovendien kans op gladheid. Vrijdag overdag vallen er hoofdzakelijk in het noorden nog een paar (winterse) buien. Later op de dag trekt een enkele bui iets verder het land in. Zo nu en dan is er ook zon. Na een vorstig begin van de dag (in het binnenland minima tot -4) wordt het vrijdagmiddag circa 2 graden. In Zuid-Limburg komt het kwik maar net boven nul uit. De wind is zwak en veranderlijk, aan zee matig uit het noorden tot noordoosten.

Tijdens het weekeinde wordt de koude lucht verdreven. Dat proces verloopt echter niet zonder slag of stoot. Met het naderbij komen van een frontensysteem van een depressie bij IJsland nemen in de middag en avond de neerslagkansen toe: regen en sneeuw! De maxima komen op 1 tot 2 graden uit, maar het voelt kouder aan. Ook zondag neerslagkansen (enige regen of buien), een naar west ruimende wind en middagtemperaturen rond 6 graden.

Volgende week dringt met een zuidwestelijke stroming zachte oceaanlucht tot ons land door. Na maandag vloeit het kwik op enkele dagen uit naar 8 tot 9 graden. Als aanjager fungeert een depressie die halverwege de week met een kerndruk van rond 980 hPa boven het noorden van de Noordzee wordt verwacht. Verder valt er dikwijls regen van betekenis. Op de lange termijn wordt het minder zacht. Het blijft echter wel wisselvallig.

Weerman Jan Visser, Purmerend

13 januari 2021

Ons kledingadvies voor deze week:

 

Het weerbericht van 7 januari 2020

De thermische opmars van december

Er komt maar geen einde aan de decemberwarmte. Voor het 10de opeenvolgende jaar was december namelijk ruimschoots te zacht. De Bilt is uitgekomen op een gemiddelde temperatuur van 5,5 tegen normaal 3,7º. In het (recente) verleden was de ‘kerstmaand’ slechts 12 keer zachter, waarvan zes keer in het decennium 2011-2020. Dit zestal maakt bovendien deel uit van de zachtste tien op de ranglijst. In 2019 bedroeg het decembergemiddelde 5,8, in 2013 5,9, in 2018 6,1 en in 2006 en 2011 6,5º. De met grote afstand zachtste december was die van 2015 met gemiddeld 9,6º. Het laat zich raden dat het decembergemiddelde tijdens het decennium 2011-2020 fors is gestegen. Fred Roovers rekende voor Zaandam de volgende cijfers uit. Van 1991 t/m 2000 was het Zaans decembergemiddelde 3,9, van 2001 t/m 2010 3,8 en van 2011 t/m 2020 maar liefst 6,5º.

Op basis van het nieuwe klimatologisch langjarig gemiddelde, dat na ieder decennium wordt geactualiseerd en betrekking heeft over metingen tijdens de afgelopen 30 jaar, is december in De Bilt met een halve graad ‘opgewarmd’. Over het tijdvak 1981-2020 was het decembergemiddelde in De Bilt 3,7º: nu (tijdvak 1991-2000) 4,2º.

Een neerslagzone arriveerde woensdag boven oostelijk Nederland en breidde zich in de nacht naar donderdag over de rest van het land uit. Plaatselijk kwam het tot natte sneeuw die lokaal even bleef liggen: onder meer op daken van auto’s. Vrijdag trekt het neerslaggebied naar het zuiden weg. Met name in de middag komt vervolgens de zon nu en dan tevoorschijn. Wel is er in kustgebieden een buienkans. De maxima lopen uiteen van 2 tot 3 graden in het oosten en zuidoosten en tot 4 of 5 graden elders. De noordwestenwind is zwak tot matig.

In het weekeinde wordt een uitloper van een hogedrukgebied ten zuidwesten van Ierland over onze streken uitgerold. Dankzij deze ontwikkeling zijn de neerslagkansen klein en laat de zon zich iets vaker zien. Tijdens de nachten gaat het enkele graden vriezen.

Volgende week verplaatst het Atlantisch hoog zich naar het Iberisch schiereiland. Aan de noordflank komt een enigszins meanderende westelijke tot zuidwestelijke stroming op gang. Daarmee wordt zachte lucht aangevoerd. De operationele uitvoer zinspeelt op maxima tot 8 of 9 graden op dinsdag en woensdag. Bovendien bereiken frontale uitlopers van depressies, die over het noordelijk deel van de Oceaan naar Scandinavië trekken, dikwijls regen. Vooral dinsdag en woensdag (12-13 januari) is de kans op regen vrij groot.

Weerman Jan Visser, Purmerend

7 januari 2021

Ons kledingadvies voor deze week: