Het weerbericht van Jan Visser op Plusman.nl van 8 april 2021.

Brrrrr…wat was het koud de laatste dagen, maar na het weekeinde knapt het op!

‘Het mag vroeg of laat zijn, april wil kwaad zijn’. De grasmaand zette de afgelopen dagen de deur wagenwijd open voor lucht uit het Noordpoolgebied. Dinsdag werd het in De Bilt niet warmer dan 5,7º. Slechts twee keer werd op 6 april een lagere maximumtemperatuur gemeten: voor het laatst was dat in 1970 met 5,5º het geval. Verder een ware optocht van winterse buien en heel veel wind. In Kerkrade telde waarnemer Riny Friedl op dinsdag maar liefst 20 buien met sneeuw en hagel. Uiteraard werd ook het landschap regionaal korte tijd in het wit gestoken. Ronduit indrukwekkend was de sneeuwval in en rond Vaals. Vanwege de hogere ligging wordt dit gebied ‘het dak van Nederland’ genoemd. Op de Vaalserberg lag aan het einde van woensdagochtend maar liefst 20-25 centimeter sneeuw. Wat Nederland gelukkig bespaard is gebleven, zijn de lage nachtelijke temperaturen. Zo kreeg in Frankrijk de wijnoogst het zwaar te verduren. Vanochtend, donderdag 8 april, meldde Saint Etienne -7,4º. Zo koud is het daar in april nog niet eerder geweest.

Het koude weer is nog niet voorbij, maar voor wat betreft volgende week gloort er hoop.

Vrijdag bereikt een nieuwe actieve depressie Scandinavië. Het koufront komt over de Noordzee dichterbij. Het systeem veroorzaakt vooral in het noordwesten af en toe lichte regen. In het binnenland blijft het meest droog weer met sluierwolken waar van tijd tot tijd de zon doorheen schijnt. De maximumtemperaturen schommelen tussen 7 graden op de Wadden en lokaal 13 graden in het zuiden. De wind is matig uit het westen tot zuidwesten.

Tijdens het weekeinde stagneert het koufront enige tijd boven onze omgeving. Tegelijkertijd trekt een afsplitsing van een lagedrukgebied bij de Azoren via Biskaje en Noord-Frankrijk naar het noordoosten. Dit proces leidt bij ons tot geruime tijd regen. Met name later op zaterdag, in de nacht naar zondag en zondagochtend regent het flink. Vooral in het binnenland valt er plaatselijk meer dan 15 mm. Mogelijk gaat de regen zondagochtend regionaal tijdelijk over in natte sneeuw. De temperatuur komt zaterdag uit op 8 tot 10 graden, zondag wordt het niet veel warmer dan 6 tot 7 graden. De wind waait uit het noordoosten, krimpend naar noord.

Volgende week stijgt de luchtdruk boven West-Europa. Onder invloed van het later naar Scandinavië trekkende hoog nemen de neerslagkansen af en laat de zon zich wat vaker zien. De middagtemperaturen lopen langzaam op naar waarden boven 10 graden: woensdag/donderdag (14-15 april) moet het 13 tot 16 graden kunnen worden. De nachten zijn aanvankelijk nog wel koud. Vooral op dinsdag en woensdag is er kans op regionaal lichte vorst.

Weerman Jan Visser, Purmerend

8 april 2021

Ons kledingadvies voor deze week:

 

Het weerbericht van 1 april 2021

Buitensporig warm slot van maart. April grossiert voorlopig in ronduit koud en vanaf paasmaandag wisselvallig weer.

Lange tijd leek maart voorbestemd te zijn om een koude maart te gaan worden. Een week geleden werd het vrij zacht, vervolgens koelde het vooral afgelopen zaterdag (27 maart) flink af, maar de slotfase verliep buitensporig warm. Op dinsdag en woensdag werden in het grootste deel van het land temperaturen gemeten die in juni niet zouden misstaan. Gisteren, woensdag 31 maart, registreerde De Bilt met 23,8º de op één hoogste temperatuur die ooit in maart is gemeten; in Arcen bij Venlo oversteeg het kwik zelfs het ‘heilig huisje’ van ruim 50 jaar geleden. Toen werd het, op 29 maart 1968, 25,6º in Gemert en Venlo: nu kwam Arcen uit op 26,1º.

En zo kwam maart in De Bilt uit op gemiddeld 6,4 tegen normaal 6,5º. Het is dus uiteindelijk een normale maand geworden. Overigens zou het in de 20ste eeuw een zeer zachte lentemaand geweest zijn. In de jaren negentig van de vorige eeuw was de normale maarttemperatuur slechts 5,0º. Zo alarmerend snel warmt ons klimaat dus op!

De maartse warmte wordt met april op de kalender niet gecontinueerd. Integendeel zelfs! Het wordt vanaf paasmaandag ronduit koud en wisselvallig. Pas vanaf half april begint de temperatuur weer langzaam op te lopen.

Het paasweekeinde verloopt, voor wat betreft zaterdag en zondag, droog. Het weerbeeld kenmerkt zich op beide dagen door wolkenvelden, maar nu en dan schijnt ook de zon. Het wordt echter niet veel warmer dan 8 tot 11 graden.

Paasmaandag wordt een bijzondere weerdag. Tussen een krachtig luchtdrukmaximum van om en nabij 1045 hPa ter hoogte van Zuid-Groenland en een diepe, naar het zuiden ‘uitzakkende’ depressie boven de Noordelijke IJszee dendert zeer koude poollucht het Noordzeegebied binnen. Dat proces gaat gepaard met neerslag: niet alleen buiige regen, maar ook (smeltende) sneeuw. Het gaat hier echt om een markante inval van arctische lucht: het 500 hPa-vlak (ruim 5 kilometer hoogte) koelt boven onze omgeving af naar -40º. Vanwege de combinatie van een ijzige atmosferische bovenkamer en bewolking/neerslag wordt het niet veel warmer dan een graad of 7. Tijdens neerslag koelt het soms af naar circa 3 graden.

Na Pasen knapt het voorlopig NIET op. Tot zeker 11 april is het met maxima omstreeks 7 tot 8 graden belangrijk te koud voor de tijd van het jaar (normaal is circa 13º) en dagelijks komt het tot regen en/of (smeltende) sneeuw en hagel. De nieuwe operationele uitvoer van het ECMWF verwacht op vrijdag 9 april een depressie van minder dan 985 hPa boven het midden van de Noordzee.

Weerman Jan Visser, Purmerend

1 april 2021

Ons kledingadvies voor deze week: