GRATIS RETOURNEREN

       

Vragen of persoonlijk advies?
 085-1118406

         

0artikel(en)

U heeft geen producten in uw winkelmandje

X
Product was successfully added to your shopping cart.

Het weerbericht van Jan Visser op Plusman.nl van 16 januari 2020

Enkele dagen droog en rustig weer dankzij ‘atmosferische krachtpatser'

We hebben enkele onstuimige en wederom zeer zachte dagen achter de rug. Op dinsdag en woensdag, 14 en 15 januari, werden zowel ’s nachts als overdag temperaturen tot 12-13 graden geregistreerd. Woensdagmiddag liep het kwik in het Limburgse Arcen op naar 13,6º. Verder werden in de nacht van dinsdag op woensdag in het westelijk Waddengebied windstoten tot rond 100 km/uur gerapporteerd: Vlieland meldde 103 km/uur. De zachte lucht stootte ook door naar Noord-Europa. In het Zweedse Oskarshamn wees de thermometer 12,1º aan. Dat is slechts een fractie onder het landelijk Zweeds januarirecord, zijnde 12,4º in 1973. In het noorden van Scandinavië blijft Koning Winter nog enigszins op de been. In Zweeds Lapland werd woensdagochtend -20,4º gemeten en de sneeuw ligt daar plaatselijk dik 80 centimeter hoog.

Winterweer in onze streken is gedurende de rest van deze maand niet aan de orde. In grote lijnen is en blijft het overwegend te zacht. Wel nemen na aanstaande zaterdag de neerslagkansen af. Dat komt omdat er boven de Britse Eilanden een bijzonder sterk hogedrukgebied tot ontwikkeling komt. Zondagmiddag staat de barometer in Wales op 1047 hPa. In ons land kan de barometer op maandag rond 1045 hPa uitkomen. Voor januari is dat in deze 21ste eeuw opmerkelijk. Tot nu toe werd in De Bilt nog geen enkele keer een maximaal uurgemiddelde van tenminste 1045 hPa geregistreerd. In de 20ste eeuw was dat zeven keer het geval: met name in 1932. Op 25, 26 en 27 januari bedroeg het maximaal uurgemiddelde respectievelijk 1045,1, 1049,2 en 1050,4 hPa.

Dankzij de ‘atmosferische krachtpatser’ wordt het dus enkele dagen droog: waarschijnlijk tot en met midden van volgende week. Verder weinig wind en ’s nachts zijn in vooral het binnenland minima rond het vriespunt mogelijk. Overdag wordt het zo’n 6 tot 8 graden. Later in de week verplaatst het hogedrukgebied zich naar het westen en kan vochtige en zachte oceaanlucht opnieuw tot onze streken doordringen.

Ondertussen zien winterliefhebbers reikhalzend uit naar februari. De kans dat de sprokkelmaand nog winterweer gaat brengen lijkt mij niet bijster groot, maar zeg nooit nooit.

Weerspreuk van de week: Knapt januari niet van de kou, dan zitten we in de oogstmaand in de rouw.

Weerman Jan Visser, Purmerend

16 januari 2020

Ons kledingadvies voor deze week:

 

Het weerbericht van 9 januari

IJskoude atmosfeer boven het poolgebied jaagt verder naar het zuiden het depressiecircus aan.

Boven en aan de rand van het Noordpoolgebied zijn de hogere delen van de atmosfeer (troposfeer en stratosfeer) huiveringwekkend koud de laatste tijd. Zo werd afgelopen vrijdag, 3 januari, boven de IJslandse hoofdstad Reykjavik op ruim 25 kilometer hoogte (feitelijk in de ozonlaag) -96 graden gemeten. In de troposfeer (beneden 10 kilometer) was het woensdagochtend 8 januari nabij het Canadese Baffin Island op een hoogte van bijna 5 kilometer -52 graden. De intense kou op hoge breedten en de subtropische lucht boven het zuidelijk deel van de Atlantische Oceaan jagen het depressiecircus aan. Ter hoogte van IJsland verschijnt de ene na de andere zeer diepe depressie ten tonele.
De depressies transporteren zachte tot zeer lucht naar het Noordzeegebied. Woensdag werd in Heino en Gilze-Rijen 12,6 graad geregistreerd; donderdag acteerde het kwik op hetzelfde niveau. Ook medio volgende week wordt het op enkele dagen meer dan 10 graden. Dan zitten we dus al op de helft van de meteorologische winter. Kortom geen winterjassen- maar ‘tussenjassenweer’!

In het weekeinde van 11-12 januari blijft het zaterdag, dankzij de invloed van hogedruk boven het Europese vasteland, droog met nu en dan zon. De dag begint in het binnenland met lokaal minima rond het vriespunt. In de middag wordt het omstreeks 7 graden. Op zondag wordt met een aantrekkende zuidwestenwind opnieuw zachte lucht aangevoerd. De temperatuur stijgt dan naar 9 tot 10 graden. Bovendien kan er enige tijd regen vallen.

Volgende week is het tot vrijdag de 17de licht wisselvallig weer. Zo nu en dan passeren restanten of uitlopers van storingen. De temperatuur blijft hoog: op dinsdag zijn maxima tot rond 10, woensdag en donderdag 11-12 graden mogelijk.

Ondanks het zachte weer is de situatie in de wintersportgebieden van Midden-Europa (in dezen vooral Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Italië) nog steeds uitstekend. Er ligt, behalve beneden 1500 meter, in de meeste gebieden voldoende sneeuw en bovendien is het dankzij hogedruk ook tamelijk zonnig. Met name wintersporters in de Franse Alpen zijn ronduit lovend over het mooie skiweer.

Weerspreuk van de week: Hebben we in januari muggenzwermen, dan moet je in maart je oren wermen.

Weerman Jan Visser, Purmerend

9 januari 2020

Ons kledingadvies voor deze week: