Het weerbericht van Jan Visser op Plusman.nl van 24 september 2020.

Omslag naar herfstweer na dijk van een nazomer!

Tsjonge, tsjonge! Wat hebben we deze maand een dijk van een nazomer gehad. Van 13 t/m 22 september scheen de zon op het KNMI in De Bilt 108 uur. Daarmee was het de op één na zonnigste ‘tiendaagse’. Alleen in 1959 was het in september, van de 1ste tot de 11de, nog een fractie zonniger namelijk 109 uur. Toch kunnen deze perioden niet helemaal met elkaar vergeleken worden want de dagen worden snel korter. Echter: het zonneschijnpercentage is wel een goede maat om te vergelijken. Dat was in 1959 82 en nu 86 ofwel gedurende 86% van de beschikbare tijd (zon boven de horizon) scheen de zon.

Inmiddels heeft zich een omslag voltrokken. Van woensdag op donderdag trok een koufront over onze streken en dat proces ging gepaard met regionaal flink wat regen. Op Schiphol viel 25 en in Roelofarendsveen 24 mm. Verder werden aan de kust windstoten tot rond 80 km/uur gemeten. De komende dagen komt de herfst verder op stoom. Dat proces betekent frequent regen of buien, soms veel wind en middagtemperaturen rond of iets beneden normaal.

Morgen, vrijdag 25 september, schuift een ‘Kanaaldepressie’ Frankrijk binnen. Ten noordwesten van de Wadden komt echter alweer een nieuwe uitdiepende depressie tot ontwikkeling. Het windveld beroert later op de middag en vrijdagavond vooral het zuidwestelijk kustgebied. Daar kan de wind doorpakken naar hard tot stormachtig uit het westen tot noordwesten met dichtbij zee uitschieters tussen 90 en 100 km/uur. Elders valt het met de wind waarschijnlijk wel mee. Het weerbeeld kenmerkt zich aanvankelijk door perioden met zon. In de loop van de dag neemt echter vooral in het westen en zuiden de buiigheid toe. Tevens is er kans op onweer. De temperatuur blijft steken op zo’n 15 graden.

Tijdens het weekeinde snoert zich, in de boven ons land gelegen atmosferische hoogtetrog, een hoogtelaag af. Dit systeem trekt naar Midden-Europa. In het grondpatroon circuleren diverse ‘depressiehaarden’. Op zaterdag heeft vooral het zuidwestelijk deel van het land nog te maken met veel wind. Elders lijkt het met de wind en waarschijnlijk ook de buiigheid mee te vallen. Een slag om de arm blijft echter gewenst. Zondag vooral in de nacht en ochtend kans op regen van betekenis onder invloed van lagedruk boven Noord-Duitsland. Verder een aantrekkende wind uit richtingen tussen noordwest en noordoost.

Volgende week blijft het in grote lijnen overwegend wisselvallig weer. Dat is met name rond de maandwisseling het geval. Dan namelijk breidt een nieuw (hoogte)laag bij Groenland zich naar het Noordzeegebied uit. De middagtemperaturen bereiken waarden rond normaal.

Weerspreuk van de week: Dagelijks wat zon en koelte in de nacht, bereiden een herfst vol kleurenpracht

Weerman Jan Visser, Purmerend

24 september 2020

Ons kledingadvies voor deze week:

 

Het weerbericht van 10 september 2020

September komt met een heuse nazomer op de proppen

En toen brak de nazomer uit! Vanaf aanstaande zondag komt het kwik ruim boven 20 graden; van maandag t/m woensdag worden in het grootste deel van het land zelfs hoogzomerse waarden van meer dan 25 graden verwacht. Dinsdag wordt waarschijnlijk de warmste dag. In het zuidoostelijk deel Nederland vloeit het kwik uit naar 30-31 graden. Voor half september zijn dat bijzonder hoge temperaturen, maar uniek is de warmte niet. Medio september 2016 werd het in De Bilt van 13 t/m 15 september respectievelijk 31,2, 31,4 en 29,0º. Dat waren drie datumrecords op rij. Mocht De Bilt komende dinsdag de grens van 30 graden bereiken dan is het de meest late tropische dag in het jaar. De warmte heeft te maken met een hogedrukgebied dat zich van West- naar Oost-Europa verplaatst. In de atmosferische bovenkamer vormt zich boven het Europese vasteland een krachtige hoogterug ofwel een koepel van warmte. In meteorologische kringen wordt vaak de term ‘heat dome’ gebruikt.

De warmte neemt vanaf 17 september langzaam af, maar van koelte zal voorlopig nog geen sprake zijn en ook de neerslagkansen blijven klein. Voor het zuidoostelijk deel van het land is dat teleurstellend want de gevolgen van de droogte zijn daar ingrijpend. Veel bomen staan al in herfsttooi of hebben hun blad laten vallen. Ondertussen ogen bermen en weilanden in het noordwesten en noorden frisgroen dankzij de vele regens van de laatste tijd. Op Marken viel in augustus 195 mm.

Kijken we nog even naar morgen en overmorgen. Vrijdag verloopt droog en er zijn flinke perioden met zon. De maximumtemperaturen gaan verder omhoog: op de Wadden wordt het 19, in het zuidoosten zowaar 25 graden. De wind gaat uit het zuidwesten waaien en is zwak tot matig, in het noordelijk kustgebied in de loop van de dag toenemend tot vrij krachtig. Op zaterdag veroorzaakt een zwak front wolkenvelden en misschien een lokaal buitje. De temperatuur komt uit op 20 graden en de wind is matig en aan zee vrij krachtig uit het westen.

Tenslotte: afgelopen zaterdag, 5 september, werd in de hoofdstad van de Amerikaanse staat Colorado, Denver, 38,3º gemeten. Niet eerder werd het daar zo heet in september. Maandag werd het nog 33,9º, zijnde een datumrecord. En dinsdag…..sneeuwde het bij temperaturen tot -0,6º. Wow!

Weerspreuk van de week: Is de hemel al te blauw, spoedig wordt hij dan weer grauw

Weerman Jan Visser, Purmerend

10 september 2020

Ons kledingadvies voor deze week: