Wasvoorschriften

Elk kledingstuk heeft een label met daarop de instructies hoe het kledingstuk onderhouden dient te worden en meestal ook de samenstelling van de stof (dat is verplicht te vermelden in de EU). De meeste van deze instructies komen in de vorm van een aantal (meestal zijn dat er vijf) symbolen. Soms ziet men naast de wassymbolen ook nog enkele geschreven instructies zoals "apart wassen", of "binnenste buiten wassen". Meestal echter zijn het alleen symbolen. Maar wat betekenen deze symbolen nou eigenlijk?

Gestandaardiseerd

Gelukkig zijn de wassymbolen gestandaardiseerd, waardoor een bepaald symbool eigenlijk altijd hetzelfde betekent, ongeacht het merk of land waar het kledingstuk vandaan komt. Ook de volgorde van de symbolen is gestandaardiseerd. Hieronder vindt u een uitleg over alle symbolen, zodat u uw grote maten kleding van plusman nog beter kunt onderhouden. Wij behandelen de symbolen in volgorde waarin deze op de waslabels voorkomen.

 

Voorbeeld van een waslabel

Wassen

Het meest linker symbool staat voor het werkelijke wasvoorschrift. Het getal behandelt de maximum temperatuur waarop het kledingstuk gewassen kan worden. Daarnaast wordt aangegeven of dit in een standaard wasprogramma kan, of dat het een delicaat (streep onder de bak) of zelfs handwas programma moet zijn. Hieronder vindt u (voorbeelden van) de gebruikte symbolen met de uitleg waar deze voor staan.

Wassymbool "gewoon programma" Geschikt voor machinewas op een gewoon programma. Het getal geeft de maximum temperatuur aan. In dit geval dus 40° Celsius. Meest gangbaar is hier 30°, 40° en 60°.  Er kan ook normaal gecentrifugeerd worden.
Delicate was Het liggende streepje onder het symbool betekent dat het kledingstuk kan worden gewassen in de machine, maar dat een speciaal programma voor wol of delicate was dient te worden gebruikt. Het cijfer geeft wederom de maximale watertemperatuur aan. In dit geval dus 30° Celsius. Centrifugeer op lagere toeren.
Alleen handwas Dit artikel mag enkel met de hand worden gewassen en is dus niet geschikt voor wassen in de wasmachine. Sommige wasmachines hebben een stand handwas.
Niet wassen Het betreffende kledingstuk mag niet worden gewassen. Het wordt geadviseerd het dus ook niet in water te laten weken.

Het wordt aanbevolen om de was direct na het wassen uit de wasmachine te halen zodat het onmiddellijk kan drogen.

Bleken

Het tweede symbool van links staat voor de mogelijkheid of het kledingstuk kan worden gebleekt. Bleken, met behulp van een bleekmiddel zoals chloor, wordt vaak gebruikt om vlekken op (witte) kledingstukken onzichtbaar te maken. Chloor is echter behoorlijk agressief dus de meeste kledingstukken kun hier niet tegen. Let goed op het symbool in het waslabel, want indien u toch gaat bleken en het artikel kan er niet tegen, is het kledingstuk verpest en onbruikbaar.

Niet bleken Geen (chloor)bleekmiddel gebruiken. De stof van deze kleding kan daar niet tegen.
Bleken mogelijk Deze kleding kan worden gebleekt met een bleekmiddel op basis van chloor.

 

Drogen

Het middelste symbool geeft aan hoe u het kledingstuk kunt drogen, voornamelijk of het wel of niet in de wasdroger mag en op welke temperatuur. De puntjes in het symbool van de droogtrommel geven aan of de kleding heet (2 puntjes) of minder warm (1 puntje) gedroogd mag worden. Indien er een kruis door de wastrommel staat, symboliseert dit dat het kledingstuk helemaal niet in de wasdroger mag.

Drogen op lage temperatuur U kunt het artikel in de wasdroger stoppen, maar slechts op een lage temperatuur.
Drogen op hoge temperatuur Dit kledingstuk mag in de wasdroger, en zelfs op een hoge temperatuur.
Niet in de droogtrommel Het artikel is niet geschikt om in de wasdroger te drogen. Er wordt aanbevolen dit artikel te laten drogen op een andere manier, bijvoorbeeld door het aan een waslijn op te hangen.
Hangend drogen Hang dit kledingstuk nat op om te drogen. Op die manier komt het ook het beste weer in vorm. Gebruik geen wasdroger.

 

Stomen

Het vierde en voorlaatste symbool geeft aan hoe het kledingstuk kan worden behandeld bij de stomerij. Er zijn diverse symbolen met letters erin voor deze behandeling, die we hier niet allemaal zullen vermelden, maar uw stomerij weet welk chemisch reinigingsmiddel dan wel gebruikt mag worden en welke niet. Enkele voorbeelden geven we hieronder.

Breng het artikel niet naar de stomerij Het kledingstuk mag niet chemisch gereinigd worden bij de stomerij. Het betekent ook dat u beter niet een vlekkenverwijderaar voor dit artikel kunt gebruiken omdat de stof daar niet tegen kan.
Reinigen bij de stomerij is mogelijk Deze kleding kan worden gereinigd bij de stomerij. Deze mag verschillende soorten reinigingsmiddel gebruiken, waaronder koolwaterstof.
Reinigen bij de stomerij is mogelijk Deze kleding kan worden gereinigd bij de stomerij. Deze mag verschillende soorten reinigingsmiddel gebruiken, waaronder minerale terpentine.

 

Strijken

Het meest rechtse symbool behandelt de de temperatuur waarop de kleding gestreken mag worden. De stipjes in het strijkijzer-symbool geven aan hoe heet er gestreken mag worden. Hoe meer stipjes, hoe heter. Dit geldt vaak voor katoen en linnen. Synthetische stoffen moeten op een lagere temperatuur gestreken worden. U zult in die kledingstukken dan ook slechts 1 of 2 stipjes in het strijksymbool zien. Indien er een kruis door het strijksymbool staat, dan betekent dat uiteraard dat u het kledingstuk niet kunt strijken. Veelal is dat bij dat soort stoffen dan overigens ook niet nodig.

Niet strijken Dit kledingstuk mag niet gestreken worden.
Strijken op lage temperatuur Alleen strijken op lage temperatuur (tot 110° Celcius). Dit geldt meestal voor synthetische stoffen zoals polyester, nylon en acryl.
Strijken op middelhoge temperatuur Strijken op middelhoge temperatuur (tot 150° Celcius). Dit is vaak van toepassing bij stoffen zoals wol.
Strijken op hoge temperatuur mogelijk Strijken op de hoogste temperatuur is mogelijk. Dit is vaak het geval bij kleding van natuurlijke vezels zoals katoen en zijde.