Was- en onderhoudtips voor herenkleding

De nieuwe collectie is net weer binnen en velen van u hebben hun favoriete kleding er al weer uitgekozen. Maar hoe was en onderhoud je nou het beste je favoriet kleding? In deze column geef ik u een aantal was- en onderhoudstips.

Wij van Plusman verkopen u graag kleding waar u lang plezier van heeft. U als Plusman-klant bent hopelijk blij met uw aankoop. Om ervoor te zorgen dat u blij blijft met uw aankoop en zo lang mogelijk plezier heeft van uw aankoop, wil ik het deze maand met u hebben over de beste was- en onderhoudstips voor uw kleding.

In eerste instantie is daar natuurlijk het wasetiket in uw kleding. Een uitleg van de diverse symbolen in dat etiket gaven wij al eens in een eerdere blogpost. Eén van de fraaiste teksten die ik zelf eens ben tegengekomen in zo’n etiket was “Give it to your Wife”. Niet heel politiek correct, maar ik moest er wel om lachen.

Daarnaast zijn er natuurlijk de standaard tips, zoals witte, donkere en gekleurde was apart wassen met de daarvoor geschikte wasmiddelen. Ook is het verstandig om speciale vlekverwijderaars eerst op een onopvallend stukje te testen alvorens deze te gebruiken op het hele kledingstuk.

Heren, bij het zoeken naar informatie voor deze column, vond ik ergens de tip om verse make-upvlekken uit uw kleding te verwijderen d.m.v. het deppen met vers brood!

Het wassen en behandelen van broeken

Een nieuwe spijkerbroek kunt u het beste eerst een nacht in een emmer met koud water en een flinke scheut azijn laten staan. Hierdoor zal de kleur langer mooi blijven. De eerste keer kunt u een spijkerbroek het beste apart wassen, om te voorkomen dat de broek afgeeft op andere kleding.

Spijkerbroeken wast u het beste binnenstebuiten en zeker niet warmer dan 30 graden. Let er uiteraard altijd op, dat u alles aan sleutels, riemen en bretels verwijdert voordat de broek de wasmachine in gaat. Daarnaast kunt u een jeansbroek beter niet in de wasdroger doen, maar gewoon laten drogen aan de waslijn met de pijpen omhoog. Zo droogt de boek zo glad mogelijk op en heeft u de minste kans op verkleuringen. Pas wel op dat u een spijkerbroek niet in de volle zon hangt, dit zorgt ook voor het verbleken van de broek. Kunt u dit niet voorkomen, hang de boek dan in ieder geval binnenstebuiten op. Strijk een spijkerbroek bij voorkeur ook binnenstebuiten.

wasmachine

Zwarte en donkergekleurde broeken kunt u op dezelfde manier als spijkerbroeken langer mooi houden. Voor deze broeken geldt dat het sowieso verstandig is om regelmatig een scheut azijn toe te voegen aan de was om de kleur langer goed te houden. Een alternatief is om een washandje gevuld met zout toe te voegen aan de was. Het washandje zorgt ervoor dat er geen witte strepen achterblijven op uw donkere was. Ook zijn er speciale wasmiddelen voor de zwarte was verkrijgbaar.

Een echte raw denim, die zo donker mogelijk moet blijven, moet bij voorkeur eigenlijk niet gewassen worden. Om dit soort broeken toch te reinigen zijn er een aantal alternatieven. U kunt uw broek natuurlijk chemisch laten reinigen, maar een eenvoudiger en voordeliger optie is om ze in de vriezer te leggen of ze op te hangen in een badkamer waar net gedoucht is.

Zwembroeken kunt u het beste direct na gebruik goed uitspoelen met koud water om het zout of chloor te verwijderen en ze daarna apart te wassen op een fijnwasprogramma met een fijnwasmiddel.

Gewone gekleurde katoenen broeken en shorts kunnen gewoon in de gekleurde was met gelijke kleuren op 30 a 40 graden, binnenstebuiten. Voor pantalons verwijs ik u naar de pakken.

Wastips voor jassen

Omdat wij bij Plusman een groot assortiment aan jassen in de collectie hebben, is het niet zo eenvoudig om een aantal standaardtips te geven. Een paar soorten kan ik natuurlijk wel benoemen.

Bij Softshell jassen en waterdichte, ademende jassen is het belangrijk om deze met alle ritsen, zakken ed. gesloten binnenstebuiten te wassen en nooit wasverzachter te gebruiken. Voor technische weefsels zijn speciale wasmiddelen verkrijgbaar, die de levensduur en waterdichtheid van uw jas helpen verlengen. Afhankelijk van de informatie op het wasetiket kunt u deze jassen wel in de droger stoppen. Hiermee heractiveert u de waterafstotende werking van uw jas. Het beste kunt u de jas dan 10 tot 15 minuten op een synthetisch droogprogramma doen op lage temperatuur. Mocht uw jas al wat ouder zijn, dan kan het wenselijk zijn om deze opnieuw te impregneren. Ook hier zijn speciale middelen voor verkrijgbaar, die u in de wasmachine kunt gebruiken.

Wassen en drogen van overhemden

overhemd op hanger  

Om overhemden zo lang mogelijk mooi te houden, kunt u het beste uw overhemden binnenstebuiten en met alle knoopjes gesloten wassen. Denk er dan wel aan dat u de kraag en boorden naar binnen vouwt om slijtage zo veel mogelijk te verminderen. Om er voor te zorgen dat overhemden zo min mogelijk kreuken is het verstandig om uw wasmachine niet te vol te laden. Dus niet meer dan de helft van de maximale laadcapaciteit van de machine of een stuk of 5 a 6 tegelijk. Wat ook helpt tegen te veel kreuk is het niet te hard centrifugeren. van uw overhemden, maximaal 600 toeren is meer dan genoeg. Als u de overhemden daarna niet in de droger doet, maar ze gewoon aan een hangertje te drogen hangt, blijven ze zo kreukvrij mogelijk. U kunt ze ook ondersteboven met de zoom aan de waslijn hangen. Het is maar wat uw voorkeur heeft.

Fleece

Bij het goed onderhouden van fleece truien en vesten ed. kunt u deze het beste wederom binnenstebuiten wassen op 30 a 40 graden met een mild wasmiddel, dat geen bleekmiddel bevat. Het allerbeste is natuurlijk een wasmiddel dat speciaal geschikt is voor technische weefsels.

Wolwasprogramma voor het wassen van wollen truien

Voor wollen truien is het het beste om deze uit te hangen. Buiten of in een badkamer waar net gedoucht is. Als u de trui toch in de machine wil wassen, gebruik dan een wolwasprogramma en was nooit warmer dan 30 graden. Vul de wasmachine voor maximaal een kwart, kort centrifugeren en laat de trui liggend drogen.

Katoenen T-shirts, Polo’s en sweatshirts

Deze kunt u gewoon binnenstebuiten op 40 graden wassen. Om de kleuren langer goed te houden, kunt u de was beter niet in de volle zon hangen en de was sorteren op gelijksoortige kleuren.

Zou onderhoudt u een kostuum

Bij een pakken is het wel altijd zo verstandig om zowel de broek als het jasje in zijn geheel te laten reinigen om kleurverschil te voorkomen. Een pak kunt u het beste regelmatig goed laten luchten. Ook kan het verstandig zijn om 2 pantalons aan te schaffen bij een jasje, omdat een pantalon meer gedragen wordt dan een jasje.

Hiermee hoop ik dat ik u meer dan voldoende informatie heb gegeven om zo lang mogelijk plezier te hebben van uw Plusman kleding. 

Linda Truijens