De verschillen in kledingmaten toegelicht

Voor veel mannen is het bepalen van de juiste kledingmaat lastig. Zeker als je online herenkleding wilt bestellen. Verschillende kledingmerken hanteren vaak andere maatsystemen en dat werkt verwarrend. Zeker als je op zoek bent naar kleding in een grotere maat of broeken en overhemden zoekt die goed moeten passen als je wat langer dan gemiddeld bent.

UK, US of EUR
Maatsystemen verschillen per kledingstuk, per merk en per land. Zo kan je jeansbroeken kopen die werken met een taillemaat (waist) en lengtemaat (length), maar er zijn ook pantalons die alleen een confectiemaat vermelden. En vaak geldt voor bovenkleding dan weer een heel andere maat. Ook zijn er verschillen tussen de Amerikaanse (US) en Engelse (UK) maten die in inches worden gemeten en de Europese (EU) maatvoering waarbij centimeters worden gehanteerd. Een overhemd met boordmaat 44 (cm) staat in de overzeese variant dan gelijk aan een 18 (inch).

Ontstaan van verschillende maatvoeringen
De ontwikkeling van de kledingmaattabellen is hand in hand gegaan met de opkomst van de confectiekleding. Daarvoor werden kledingstukken vooral door kleermakers gemaakt en per klant werd dan de juiste maat genomen. Door de uitvinding van de naaimachine in de 19de eeuw veranderde dat. Kleding werd vanaf die tijd machinaal op grote schaal voor een breed publiek geproduceerd en in grote warenhuizen verkocht.

Zie onze maattabellen

Naaiateliers begonnen te werken met patronen in verschillende maten, zodat ze hetzelfde kledingstuk zowel in een grote als kleinere variant konden uitvoeren. In de VS, Groot Brittannië en het Europese vasteland kwam de kledingindustrie ongeveer gelijktijdig op en ateliers namen vanzelfsprekend de lokale maatvoering (in inches of centimeters) over. Dat is tot op heden niet veranderd. De wereldwijde export heeft ervoor gezorgd dat kleding uit verschillende landen in de winkels naast elkaar hangt. En dat verklaart het verschil in maatvoering.

Zo bereken je de maat van een broek

De maatvoering van de kledingmerken kan gebaseerd zijn op:

  • De afmetingen van het lichaam. Dat zie je bijvoorbeeld goed bij kinderkleding. Maat 164 staat voor een lichaamslengte van ongeveer 164 centimeter.
  • De afmeting van het product zelf. Zo wordt bij (spijker)broeken de omtrek van de broektaille en de pijplengte aangegeven. Dit is de methode die wij op onze webshop gebruiken om de maat van een broek vast te stellen.

Ook ontwikkelden kledingfabrikanten eigen maatsystemen, zoals een ‘size 8’ of een ‘maat XXL’. Welke afmetingen daar precies bij hoorden verschilde per producent. Nog steeds hanteren veel internationale merken zo’n eigen ‘ad hoc’-systeem, vooral bij dameskleding. Daarbij is onder grote merken het ‘downsizen’ een populair marketingmiddel om meer verkoop te genereren.

Europese en Amerikaanse standaardmaten
Tegenwoordig wordt in Europa een kledingmaatsysteem gehanteerd dat is gebaseerd op de standaard EN13402, gemeten in centimeters. Het werd in 2007 geïntroduceerd en het heeft inmiddels oudere lokale maatsystemen vervangen. EN13402 is gebaseerd op iso standaarden en studies uit de jaren ’90 naar uiteenlopende lichaamsmaten. Het voordeel van deze standaard is dat er ook gewerkt kan worden met een neutraal pictogram dat precies aangeeft voor welke lengte, borstomvang, beenlengte en taille een kledingstuk geschikt is.

Het Amerikaanse maatsysteem, in inches, is nog steeds gebaseerd op de standaarden die in de jaren 40 en 50 van de vorige eeuw zijn vastgesteld. De eerste aanzet werd gegeven tijdens de Amerikaanse Revolutionaire Oorlog rond 1812. Standaardmaten maakten het toen mogelijk kant-en-klare uniformen te maken voor de Amerikaanse soldaten. Deze waren gebaseerd op de borstomvang, hals, taille, beenlengte en heupen. Dit systeem werd voor heren lange tijd gehandhaafd en met de opkomst van de mailorder-winkels werden ze aangepast voor dames.

De juiste maat via de Plusman maattabel
Het vinden van de juiste kledingmaat blijft een kwestie van omrekenen of opmeten. Zo kan je een Amerikaanse broek met inchmaten omrekenen naar een Nederlandse confectiemaat door 16 bij de inches op te tellen. Een jeansbroek met een taille van 38 staat dan ongeveer gelijk aan de Europese maat 54. Of je rekent de inches om naar centimeters door ze te vermenigvuldigen met 2,45, zoals bij overhemden.

Bij Plusman vinden we het belangrijk dat de grote maten kleding die je in onze webwinkel koopt goed past. Daarom hanteren wij uniforme maten. We werken met speciale maattabellen waarmee je zelf kunt nameten van welke kledingmaat je bij Plusman uit kunt gaan. De broeken, pullovers, shirts, colberts en overhemden in onze collectie zijn allemaal nagemeten en de vermelde confectiematen hebben we waar nodig aan onze maattabellen aangepast. Ook kan je via de tabellen kleding uitzoeken met extra ruglengte of extra pijplengte. Zo ben je er zeker van dat je altijd de juiste maat te pakken hebt.

Onze Plusman maattabellen en omrekentabellen vind je hier.