Trendupate herfst 2017

Afgelopen zomer heb ik het met u gehad over de trends en kleuren voor de aankomende winter. Inmiddels is het twee maanden verder en kan ik langzaam aan eens gaan kijken of ik het een beetje bij het rechte eind heb gehad. 

Trends voorspellen blijft tenslotte ook mensenwerk. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk dat er alweer iets nieuws aan de hand is. Een snel opgekomen trend die ik twee maanden geleden nog niet zag aankomen. Ook is het natuurlijk mogelijk dat er trends zijn die wel groot opgepakt zijn in het modebeeld, maar die bij de consument toch niet heel erg aanslaan.

Los daarvan is het ook zo dat de trends in het grotere plaatje, de zogenaamde macrotrends, op meerdere manieren opgepakt kunnen worden door de consument.

Zo heb ik het gehad over de trends Normcore en Hygge, waarbij gezelligheid, huiselijkheid, knusheid en makkelijke, comfortabele kleding heel belangrijk zijn.

Deze trends zijn momenteel duidelijk zichtbaar in het straatbeeld. Een goed voorbeeld van deze trend zijn de zogenaamde ‘Bill Cosby’ truien met allerlei ingebreide motieven. Daarnaast zijn de warme fleecevesten heel belangrijk. Deze zie ik in diverse nieuwe technische fleece-kwaliteiten, die winddicht en water afstotend zijn. In dit type kledingstuk worden ook veel verschillende kwaliteiten gecombineerd, zoals bijvoorbeeld een gebreid vest met een fleece voering of een doorgestikte body met fleece mouwen.

Een andere trend, waar ik het al over gehad heb, was New Utility. De combinatie van uniform-, werk- en sportkledinginvloeden. Een goed voorbeeld hiervan zijn de diverse broeken met zijstrepen. Deze zijn geïnspireerd op uniformbroeken. Verder is de cargo weer overduidelijk terug in beeld en zie ik weer heel veel camouflage motieven.

De Kleuren

Een ding dat in ieder geval al duidelijk zichtbaar is in het winkelbeeld en in de verkoopcijfers, is dat Rood en Burgundy inderdaad heel belangrijke kleuren zijn dit seizoen.

Na alle warme herfstkleuren die nu in de winkels hangen, komen nu ook de wat meer contrasterende winterse kleuren aan bod, gecombineerd met de winterse witten.

De stoffen

Een opvallende ontwikkeling binnen de gebruikte stoffen, is dat deze steeds zachter worden. Ik zie ook steeds meer fluweel voor mannen. Zo kan je bijvoorbeeld denken aan sweatshirts, broeken en jasjes in fluweel. Ook Chenille is terug in superzachte herentruien. Chenille is een soort fluweeldraad dat vervolgens gebreid wordt. In het meer luxe segment zie ik dat fabrikanten bezig zijn met combinaties van verschillende soorten wol zoals Cashmier en Merino om nog zachtere truien te maken.

  Burgundy polo

De Prints

Voor de prints heb ik het eerder gehad over een bonte mix van allerlei verschillende invloeden. Als ik nu kijk, zie ik wel heel veel verschillende invloeden terugkomen in de prints, maar zie ik niet zozeer de combinatie van al deze elementen bij elkaar. Misschien gaat dit nog komen of blijft dit toch voor een enkeling die dit aandurft.

De Overhemden

Ik noem de overhemden bewust na de prints, omdat ik bij de overhemden hetzelfde zie gebeuren als bij de prints. Er is van alles aan de hand op het gebied van overhemden, maar de aloude ruit blijft de onbetwiste nummer één! Binnen het gegeven van het geruite overhemd, is er dan wel weer van alles aan de hand. Ik zie nu steeds meer doorgestikte en gevoerde ruiten overhemden die je als jas kan dragen. Ook flanellen hemden met een fleece voering die tussen jas en overhemd in zitten zijn erg actueel. Deze zie ik zowel in ruiten als in ingeweven etnische motieven.

Kortom er is in de afgelopen 2 maanden weer van alles gebeurd op het gebied van de mannenkleding en wij van Plusman zijn er weer helemaal klaar voor.

Linda Truijens