Wat zijn de trends voor de herfst 2017?

Na een natte maar zeer warme zomer, is ook de herfst begonnen met heel veel regen. Hoe dit seizoen er verder uit zal gaan zien, valt tegenwoordig op geen enkele wijze meer te voorzien. Wij van Plusman hebben er echter alles aan gedaan om er qua collectie alvast een schitterende herfst van te maken. Ook dit seizoen is de eer aan mij om voor u de hoofdlijnen qua trends en kleuren op een rijtje te zetten.

De trends in het grotere plaatje, de zogenaamde macro trends kenmerken zich door allerlei termen zoals NORMCORE. Normcore, staat voor ‘normale kleding’ geen poespas of overdreven fashion statements.

Gewoon goede casual kleding waarin u zich op uw gemak voelt. Kortom het accent komt meer te liggen op casual kleding dan op pakken en kostuums. Ik zie in de markt dat de pasvormen weer wat wijder en losser worden, tot aan het baggy aan toe. Bij Plusman geven we hier uiteraard onze eigen draai aan.

HYGGE

Dit Zweedse woord staat voor gezelligheid, huiselijkheid en knusheid. Hierin sluit Hygge zich naadloos aan in de Normcore trend. U kunt hierbij denken aan truien met een wat meer zelfgebreide uitstraling.

Deze trend is ook zeer zichtbaar in het interieur, waar de zelfgeknoopte plantenhangers uit de jaren zeventig weer helemaal terug zijn.

Als gevolg van deze 2 bovengenoemde trends zie ik weer een wat scherper contrast ontstaan tussen de casual kleding en de zakelijke kleding. In voorgaande seizoenen werd dit juist veel meer gemixt.

NEW UTILITY

Deze term staat voor het gebruik van uniform details, werkkledingdetails en allerlei sportkleding invloeden, die op een meer of minder subtiele manier verwerkt worden in de kledingstukken. Zo is de cargo broek ook weer helemaal van nu.

Waar het in het komend seizoen vooral om draait is de beleving. Het ervaren van het leven in de wereld van nu. Je handhaven in de wereld van nu en vooral ook om je goed te voelen in de wereld van nu en daarbij gebruik makend van de technologische ontwikkelingen van nu.

Dit vertaalt zich ook in de term ‘ Buy now wear now’ Wij kopen steeds minder kleding voor over een paar weken, maar om direct te dragen.

Daarnaast moeten we ook steeds meer rekening houden met de onvoorspelbaarheid van het weer. Kleding moet dus goed combineerbaar zijn en geschikt voor iedere situatie.

Wat Plusman al vele seizoenen heeft, doen andere merken nu ook: Zij nemen regenkleding op in de collecties en ook klein opvouwbare jassen komen steeds meer voor. “Wees voorbereid” is het motto van steeds meer collecties.

Inspiratie voor de prints is heel breed en komt van over de hele wereld, van ver weg tot heel dichtbij. Etnische motieven overal vandaan worden gecombineerd met army en workwear tot een bonte en vrolijke mix. 

De kleuren

De kleuren voor dit seizoen zijn opvallend intens met Rood en Burgundy in de hoofdrol. Verder veel donker blauwen, kobalt blauwen en petrol tinten, oranje, groen en geel. Deze felle tinten worden gecombineerd met grijstinten en zwart. Daarnaast zijn er veel neutrale kleuren zoals zand, beige, khaki’s en vergrijsde bruinen. Opvallend is dat veel van de neutrale tinten gecombineerd worden met de blauwen. Daarnaast is het zo dat alle kleuren goed gemixt worden tot een kleurrijk en vrolijk geheel.

De stoffen

De gebruikte stoffen zijn nog steeds onverminderd belangrijk en dat zie ik niet zo heel snel veranderen. Extra zachte sweatshirt kwaliteiten en zachtere kunststofvezels zoals extra zachte acryl of machine wasbare merino worden steeds belangrijker. Stoffen met stretch in zowel de breedte als de lengte zorgen voor extra comfort. Ook heb ik al truien van waterafstotend katoen gezien. Het water loopt er gewoon af. Daarnaast worden er steeds meer gerecyclede vezels gebruikt en ook de ontwikkeling van 100% duurzame kleding staat niet stil.

  bodywarmer van Plus Man

T-shirts, Sweatshirts en Polo’s

In tegenstelling tot wat de term Normcore doet vermoeden, zijn de tops royaal voorzien van artwork en prints. De combinatie van denimkragen op polo’s is erg populair. Strepen, zowel all-over als alleen op de borst zijn zeer actueel. Bij deze kledingstukken is het duidelijk te zien dat rood zo belangrijk is dit seizoen. Er zijn opvallend veel polo’s en T-shirts in het rood of met rode accenten. De inspiratie voor de prints is heel breed, van etnische motieven en graphics tot industriële invloeden en ook de camouflage motieven zijn belangrijk. Vorig seizoen noemde ik al de garment dye en oilwash voor de tops en deze blijven het komend seizoen onverminderd populair. 

Overhemden

Bij de overhemden zijn de all over geprinte motieven nog steeds heel actueel, zelfs de overhemden met all- over prints over ruiten heen, zijn erg populair. De gebruikte motieven voor de all-over prints kunnen zijn bloemenprints, etnische prints, grafische prints en zelfs variaties op de camouflage prints komen voor.

De ruiten zijn enerzijds vrolijk en kleurrijk, met veel roodtinten, en anderzijds zie ik ook de wat meer ingetogen ruiten terug komen. Daarnaast zie ik ook de New utility trend terug in overhemden met uniform details in mooie neutrale tinten.

Denimhemden zijn nog steeds een onmisbaar onderdeel van het aanbod in overhemden en ze zijn er in all-over prints, ruiten, uni’s in diverse wassingen en ingeweven motieven en structuren.

Broeken

Voor de broeken is de New utility trend zeker erg belangrijk. De cargo broek is weer helemaal terug en ook chino’s worden wel voorzien van subtiele military effecten, zoals hier en daar een subtiel geplaatste extra zak. Ook de stoffen zijn belangrijk, zoals stoffen met textuur zoals corduroy, allerlei fijne ingeweven structuren en een 2-zijdige stretch. Ook broeken met een heel subtiel all-over printje worden weer belangrijk. Dan lijkt het net of de stof een structuur heeft, terwijl het toch een gladde stof is. De broeken worden ook steeds kleurrijker. Het zijn al lang niet meer alleen de khaki’s en beiges die gebruikt worden voor de broeken, bijna alle door mij genoemde kleuren worden gebruikt voor de broeken.

Denim

Denim is ontzettend belangrijk dit najaar en dan vooral wat we allemaal doen met denim. Van destroyed tot repaired en volledig gedecoreerd met verfspatten en applicaties in allerlei heftige wassingen geeft dit een behoorlijk punky look. In tegenstelling tot dit hele heftige beeld is daar dan ook de ongewassen donkere cleane denim, die dan wel weer heel zacht aanvoelt.

In de denimbroeken zie ik ook de invloed van het rijke kleurenpalet van dit seizoen terugkomen in gekleurde ‘ overdyed’ denims. Bijna alle kleuren van dit seizoen komen voor.

Jassen

De jassen van Plusman passen helemaal binnen de trends van nu. Wat dacht u van een heerlijk warm en lichtgewicht donsjack of bodywarmer in Burgundy, de trendkleur van dit seizoen? Of een fijne functionele winterjas met vele strategisch geplaatste zakken. Daarnaast kunt u bij ons altijd terecht voor een goede wind en waterdichte Softshell jas. Hiermee bent u volledig voorbereid op wat het komend seizoen ons zal brengen. 

Ik hoop dat u inmiddels net zo veel zin heeft gekregen in het najaar als ik en dat u als Plusman klant weer piekfijn de winter in kan.

Linda Truijens