Mei, tijd voor een trendupdate.

Nu het voorjaar eenmaal is begonnen, is het voor mij tijd om u een kleine trendupdate te geven van wat u zoal bij ons op de site van Plusman kan vinden.

Qua totaaltrend kan ik zeggen dat de kleding wat relaxter en losser van fit zal gaan worden. We gaan na de crisisjaren weer wat meer ontspannen door het leven en dat laat zich ook zien in de kleding waar wij ons in het algemeen prettig in voelen. Dit heeft ook invloed op het kleurbeeld. Positievere en vrolijker kleuren als accent, zoals oranje of een fluo pink zie ik steeds vaker opduiken. Dit meer positieve en relaxte gevoel, uit zich op meer manieren dan alleen in het comfort en de kleuren. Ook linnen is momenteel erg actueel vanwege het draagcomfort en de relaxte, wat kreukelige uitstraling. 

Maar nu terug naar de kleding zelf. Wat zijn de belangrijkste uitgangspunten qua kleding dit seizoen voor de overhemden, t-shirts, polo’s en broeken? 

 

De trends in overhemden

Wat u in het winkelbeeld en bij Plusman zal zien is de “Mao” kraag. Dit is een overhemd met een opstaand boordje in plaats van een volledige kraag. Sowieso valt het mij op dat de kragen in het algemeen wat kleiner gesneden worden.

Verder zullen de linnen en linnen-look, of een mix van katoen en linnen, overhemden zeer belangrijk zijn dit seizoen.

Ruiten zijn er natuurlijk altijd in overvloed, maar momenteel is de madrasruit erg actueel. Een madrasruit is een grote kleurrijke ruit, waarvan de horizontale lijnen niet hetzelfde zijn als de verticale lijnen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de schotse ruit, waarbij de horizontale en verticale lijnen waaruit de ruit is opgebouwd wel gelijk zijn. Deze madras ruit geeft een wat onregelmatiger effect en past hierdoor heel goed bij de linnen look die ik net al beschreef.

Iets dat wellicht wat nieuwer is binnen de ruit overhemden, is de denim ruit. Waarbij een gedeelte van de ruit een volledig authentieke denim kleur en waseffect krijgt.

  Overhemd met Mao-kraag

 

Trendupdate T-shirts

Wat voor de T-shirts erg belangrijk is in dit seizoen, dat zijn de verf- en waseffecten. De t-shirts worden bijvoorbeeld gedeeltelijk in de verf gedoopt, dit noemt men Dip-dye. Ook zijn er veel T-shirts met  een soort afgewassen verf effect of zelfs een volledige Indigo denim wassing. Hierdoor heeft het T-shirt niet alleen dezelfde kleur als een denim, maar ook hetzelfde waseffect.

Iets dat ik al eerder beschreven heb in de trendprognose, zijn de ontwikkelingen in de gebruikte garens die vooral gebruikt worden voor de T-shirts, maar ook voor de polo’s. Allerlei nieuwe manieren voor het mengen van verschillende kleuren garens om zo tot vernieuwende effecten te komen.

Qua prints, ziet u een enorme variëteit aan richtingen langskomen, zowel voor de geplaatste prints (dit zijn prints op de borst van een T-shirt) zoals voor de all-over geprinte motieven. De nautische prints en de strandprints heb ik in de trendprognose al beschreven. Iets wat nu heel actueel is, zijn de rockband T-shirts. Ik zie ze bij allerlei merken en voor allerlei doelgroepen langskomen. Ook de fotoprints zijn nog steeds erg actueel, met als variatie dat ik ze nu ook veel over borstzakken heen geprint zie worden, of fotoprints op T-shirts met onregelmatige garens. Iets wat nu al aan het beginnen is, zijn de all-over geprinte bloemen- en planten motieven. Ik verwacht dat bloemen en planten voor mannenkleding erg belangrijk gaan worden en dan niet alleen als motieven, maar ook als geplaatste prints.

  T-shirt met bloemetjesmotief

Polo’s

De polo is ongekend populair dit seizoen en is er in ongekend veel variaties. Natuurlijk zijn er heel veel strepen. Van hele subtiele strepen in bijna dezelfde kleuren, waarbij de streep vooral ontstaat door een structuurverschil in de stof, tot zeer contrastrijke blokstrepen of een combinatie van beide. Ook de all-overgeprinte polo’s blijven zeer actueel, net als de dip-dye effecten.

Een ander belangrijk detail bij de polo’s, zijn de kragen. Hier wordt op allerlei wijze de aandacht op gelegd. De Mao kraag die ik al noemde bij de overhemden wordt ook gebruikt voor de polo’s en ook een kraag zoals je die op een baseball jack ziet, komt voor. Los van de kraagvormen worden ook de gewone kragen bijzonder gemaakt door het gebruik van structuureffecten en strepen.

Broeken

Dit is natuurlijk het seizoen voor de korte broeken en ook hier is de keuze weer reuze. Inmiddels zijn de denims in een sweatstof al niet helemaal nieuw meer, maar ondertussen zie ik ook allerlei denim structuren zoals broken twills, streaky effecten en zelfs katoenen twill kwaliteiten in sweatstof langskomen. Ik kan inmiddels op het oog echt niet meer zien of een broek een sweat is of een gewone geweven broek. Dus waarom niet voor het comfort en draagplezier van een sweatbroek gaan? Daarnaast is de cargo, voor zowel lange als korte broeken weer helemaal terug in het straatbeeld. Deze is natuurlijk extra comfortabel in zo’n sweat kwaliteit. Dit heet dan een cargo jogger.

Kortom, voor ieder wat wils op de site van Plusman. Veel shopplezier en ik wens u een hele fijne lente.

Linda Truijens