Strijkvrije overhemden

Bij Plusman bieden wij naast ons ruime assortiment vrijetijds- en zakelijke overhemden ook strijkvrije en easy care overhemden aan. Uiteraard ook weer in extra grote en extra lange maten, zoals u dat van ons gewend bent. Dat klinkt natuurlijk erg goed, want wie heeft er vandaag de dag nog tijd en zin om met de strijkbout aan de slag te gaan? Maar wat houdt strijkvrij en easy care nu precies in en in hoeverre kunt u dat letterlijk nemen?

Zoals gewoonlijk begin ik met een rondje internet, voor ik mij weer waag aan het schrijven van een column. Dit doe ik om meerdere redenen. Ten eerste zoek ik naar informatie als aanvulling op mijn eigen kennis en ten tweede wil ik eerst wel eens weten wat er zoal wordt geschreven over dit onderwerp. Technologische ontwikkelingen staan ten slotte nooit stil en ik kan natuurlijk altijd iets gemist hebben.

Waarom wel of niet strijkvrij.

Er is een aantal zaken dat mij opvalt als ik op het internet zoek naar strijkvrije overhemden. De mening over strijkvrije overhemden verschilt nogal eens.

Sommige luxe merken willen uit principe geen strijkvrije overhemden in hun collectie opnemen omdat zij van mening zijn dat strijkvrije overhemden niet ademen en omdat hun zeer hoogwaardige katoenkwaliteiten niet geschikt zijn voor een strijkvrij behandeling.

Easy care overhemd van Casa Moda

Het is natuurlijk mogelijk dat zij huiverig zijn voor het imago dat is blijven hangen aan de eerste generatie strijkvrije overhemden. Namelijk dat van goedkope, kunststof overhemden die niet ademen en die hard en onprettig aanvoelen. Deze merken houden daarnaast ook graag vast aan de ouderwetse en ambachtelijke uitstraling van het moeten strijken van een overhemd. Dit zijn natuurlijk wel merken met een dusdanig prijsniveau, dat zij ervanuit gaan dat hun klant ook wel in staat is zijn overhemden te laten strijken.

Kwaliteitsverschillen

Daarnaast lees ik veel over kwaliteitsverschil in de strijkvrije overhemden. Sommige goedkope strijkvrije overhemden hebben een ammonia finish gehad in plaats van een echte strijkvrij behandeling. Dan voelen de hemden inderdaad harder aan en is het strijkvrij effect na een aantal wasbeurten verdwenen, wat natuurlijk niet de bedoeling is van strijkvrij.

Katoen

Het idee van strijkvrije en easy care overhemden is onlosmakelijk verbonden met het feit dat het om katoenen overhemden gaat. Katoen is een natuurproduct en wordt heel veel voor overhemden gebruikt vanwege het grote draagcomfort. Katoen ademt en neemt vocht op. Maar, katoen kreukt wel. Dat heeft te maken met de vorm van de vezels in katoen. Een polyester overhemd bijvoorbeeld zal veel minder kreuken, maar draagt nu eenmaal veel minder comfortabel. Daarnaast is het ook nog eens zo dat voor overhemden een dunne geweven stof wordt gebruikt die heel plooibaar moet zijn. Dat draagt ook nog eens bij aan het kreuken.

Strijkvrije overhemden

Bij strijkvrije overhemden ondergaat de katoen een bepaalde chemische harsbehandeling, waardoor de vezels op 1 lijn gaan liggen en beter in elkaar gaan passen. Hierdoor trekken de vezels van het katoen uit zichzelf glad. Ook aan het eind van een zware dag op kantoor loopt u er dus nog steeds volledig kreukloos bij. Deze behandeling maakt het overhemd echt strijkvrij voor de volledige levensduur van het overhemd.

Easy care overhemden

Naast de strijkvrije overhemden zijn er ook verschillende soorten easy care overhemden. Bij een easy care overhemd heeft de katoen een andere natuurlijker behandeling ondergaan, waardoor de stof gladtrekt als deze op lichaamstemperatuur komt. Soms bevatten deze overhemden een beetje elastaan, zodat het overhemd enigszins rekt, waardoor het hemd ook makkelijker glad trekt. Daarnaast wordt er ook wel gebruik gemaakt van een iets ander soort weefsel, waardoor de katoen ook al minder kreukt. Bij easy care moet er dus nog wel wat worden gestreken, maar wel veel minder dan bij een gewoon overhemd.

Strijkvrij bij Plusman.

Dit alles gezegd hebbende, wil ik graag even met u terug naar de huidige generatie strijkvrije en easy care overhemden, zoals Plusman die aanbiedt op de site. Deze overhemden bieden wij aan van het merk Casa Moda, een van de specialisten op het gebied van de strijkvrije en easy care overhemden. Strijkvrije en easy care overhemden van een goede kwaliteit die gemaakt zijn van 100% ademende katoen.

Onderhoud

Wat echter wel erg belangrijk blijft bij dit type overhemden, is dat u ze op de juiste manier behandelt.  

Strijkvrije overhemden kunt u het beste wassen met een fijnwasmiddel en op lage toeren centrifugeren. En prop vooral die wasmachine niet helemaal vol. Strijkvrije overhemden worden daar echt niet beter van. Na het wassen kunt u uw overhemden het beste gelijk op een hanger doen en laten drogen. Dan zijn ze weer klaar voor gebruik.

Heeft u nou een gewoon overhemd, dat niet strijkvrij is, maar u wilt toch liever niet strijken?

Ik vond de volgende tip op internet. Stop 1 overhemd met 3 ijsklontjes in de wasdroger en laat deze 15 minuten op vol vermogen draaien. Hierna kunt u het overhemd uitslaan en het zou grotendeels kreukvrij moeten zijn. Ik heb zelf geen droger en draag zelden tot geen overhemden, maar wie weet is het een prima oplossing.

Linda Truijens,

Styliste herenmode