De pepita ruit

U heeft het misschien wel eens in een omschrijving voorbij zien komen: stof met een zogenoemd ‘pepita’-ruitje. Als u geen modekenner bent is de kans groot dat u na het lezen van deze term even verbaasd uw wenkbrauwen optrok. Pepita? Dat is toch een meisjesnaam? Of misschien kwam het u alleen bekend voor als naam van een notenmix – want ‘pepita’ betekent ook ‘pompoenpit’. In dit blogartikel kunt u te weten komen wat de ‘pepita-ruit’ is in de mode en hoe dit patroontje aan de naam komt.

Geweven als een dambord

Pepita-ruit   Pepita is net als Pied-de-poule (hanenpoot) en Vichy een tweekleurig ruitpatroon. De drie patronen lijken op elkaar en de termen worden nog al eens door elkaar gebruikt, maar kenmerkend aan de Pepita-ruit is dat deze gevormd wordt door kleine blokjes in twee kleuren met daartussen diagonaal gestreepte blokjes. Bij de pied-de-poule loopt het motief daarentegen horizontaal. Het pepita patroon ontstaat middels de platbinding, een eenvoudige binding waarbij de draden elkaar steeds kruisen: één op, één neer. Hierdoor ontstaat een soort dambord patroon en zien de voorkant en achterkant van de stof er hetzelfde uit. De diagonale lijntjes die in het pepitamotief ontstaan, geven van een afstandje het effect alsof de twee gebruikte kleuren mengen. Deze blokjes zien er in een zwart-witte ruit bijvoorbeeld dan dus grijs uit.

 

Van succesvolle danseres naar populair patroon

Zo, nu weten we wat er precies met een pepita-ruitje bedoeld wordt. Maar hoe komt het aan die opvallende naam? De hanenpoot heet simpelweg zo vanwege de vorm die je in het patroon kunt herkennen, die met wat fantasie lijkt op een hanenpoot. Maar Pepita is een iets minder voor de hand liggende naam. Dit textielpatroon zou zijn vernoemd naar de Spaanse danseres Josefa de la Oliva, beter bekend onder haar bijnaam Pepita de Oliva. Zij leefde van 1830 tot 1871 en werd zeer succesvol in onder meer Duitsland, waar zij op 22-jarige leeftijd naartoe verhuisde. Vanwege haar populariteit en omdat ze tijdens optredens vaak deze typerende geruite stof droeg, werd het textielpatroon naar haar vernoemd.

Stof met een pepita-ruitje kent vele toepassingen. Een typisch kledingstuk waar dit patroon wordt toegepast is de klassieke koksbroek. Maar ook in casual en nette kleding doet deze stof het goed, zo zie je het vaak terug in overhemden. In de Plusmancollectie zijn diverse hemden te vinden in Pepitastijl. Met deze klassieker zit u altijd goed, want ze is niet voor niets al eeuwen in trek!

  Overhemd met pepita-ruit