Waar komen trends vandaan?

In de jaren twintig, is er een uitspraak gedaan door George Taylor, een Amerikaanse econoom, die stelde, dat als het economisch goed gaat, de rokken steeds korter worden en als het economisch slecht gaat, de rokken steeds langer worden. Deze man heeft top op de dag van vandaag nog steeds gelijk. De verklaring die hiervoor gegeven wordt, is dat mensen als het economisch slechter gaat, teruggrijpen op conservatievere waarden en zich dus ook degelijker gaan kleden. Als het economisch goed gaat, dan voelen mensen zich zelfverzekerder en gaan ze zich steeds uitdagender kleden.

Hoe komt dit? Wij zijn allemaal mensen en wij zijn, hoe individueel we onszelf ook mogen vinden, toch kuddedieren. Wij zien allemaal dezelfde wereld, dezelfde beelden en wij maken allemaal globaal een aantal dezelfde dingen mee. Dat betekent dus ook dat dit er voor zorgt dat wij globaal ook hetzelfde willen zien en doen. Veel mensen zullen zich hier niet of nauwelijks van bewust zijn, maar sommige mensen zijn zich hier juist wel heel erg bewust van. Zij ervaren dit veel sneller en intenser dan een gemiddeld mens. Dit zijn vaak kunstenaars, artiesten en ontwerpers. Onder deze mensen kunt u ook de zogenaamde Trendsetters vinden.

Amerikaans econoom George Taylor

Wat zijn Trendsetters en wat doen ze.

Zij zijn bijvoorbeeld die ene apart geklede man of vrouw, die zich niets aantrekt van de massa en juist datgene draagt en doet wat hij of zij wil. Misschien weet die persoon zelfs wel niet eens dat hij of zij een trend ontketent. De kans is groot dat die persoon, al dan niet bewust, gesignaleerd is door een trendwatcher.

Wat is een Trendwatcher

Een trendwatcher of futuroloog is iemand die bezig is met het signaleren van trends. Trendwatchers reizen de hele wereld over en bezoeken zoveel mogelijk steden, musea en evenementen. Uiteraard besteden zij ook heel veel tijd op sociale media. Vervolgens gaan zij verbanden leggen tussen alle informatie die ze opgedaan hebben. Als bijvoorbeeld blijkt dat er op een aantal verschillende plekken, onafhankelijk van elkaar, allerlei trendy mensen ineens de behoefte krijgen om witte sportschoenen te gaan dragen, is dit waardevolle informatie voor schoenenwinkels. Dit gaat trouwens veel verder dan alleen op het gebied van mode. Ook automerken, tuincentra en de levensmiddelen industrie maken gebruik van trendwatchers.  Denk maar eens aan de “moestuintjes” waar een grote supermarkt keten vorig jaar mee kwam. Let wel, een trendwatcher maakt in principe geen trends, maar signaleert ze alleen. Hoewel er natuurlijk wel een wisselwerking ontstaat. Op een bepaald moment vervaagt de grens weleens. Wordt iets een grote trend omdat trendwatchers dit goed en op tijd gesignaleerd hebben, of wordt iets een trend enkel en alleen omdat de trendwatcher het nu eenmaal tipt?

Zoals ik al zei is dit waardevolle informatie en hier gaat dan ook heel veel geld in om. Reden genoeg voor grote trendbureaus om zo goed mogelijk te kunnen voorspellen wat een hele grote commerciële trend gaat worden en wat minder zou kunnen aanslaan bij het grote publiek. Zo hoorde ik vandaag dat een heel groot internet trendbureau al wiskundigen inhuurt om rekenmodellen te ontwikkelen, waarmee ze bij benadering kunnen uitrekenen welke trend de meeste kans van slagen heeft.  

Hoe werkt een trend?

Laat ik als voorbeeld de “Houthakkerlook” nemen. Mannen met baarden, houthakker overhemden en stoere rugzakken. Waar komen die ineens vandaan? Dit begint ergens met een aantal trendsetters, die dit ineens gaan dragen. Deze mannen worden gesignaleerd en gefotografeerd en die foto’s gaan de hele wereld over. Dan is er al een iets grotere groep die deze foto’s ziet en dit ook gaan doen. En zo gaat dit als een sneeuwbal effect door totdat de mannen die hier oorspronkelijk mee begonnen niet meer geassocieerd willen worden met die massa’s mannen die er nu ook zo uitzien.  Daarnaast heeft die groep trendsetters inmiddels allang weer wat nieuws gevonden en begint het hele principe weer van voren af aan.

Waarom is die “Houthakkerlook” ineens helemaal in? Dit heeft meerdere oorzaken. Ten eerste willen  mensen terug naar de natuur, dit is ook een reactie op het groeiende aantal uren dat wij achter beeldschermen doorbrengen. Daarnaast zie je ook weer dat mannen stoer en mannelijk willen zijn. Ze willen bomen hakken, vissen, biefstuk grillen en kamperen. En ze dragen daarbij stoere flannellen ruithemden en ambachtelijk gemaakte rugzakken. Deze look past ook prima in de revival van de Grunge. Een muziekstroming uit de jaren 90 die weer helemaal terugkomt. Een andere verklaring voor deze “Houthakkerlook” kan zijn dat mensen in tijden van economische crisis terug gaan grijpen naar een wat ouderwetsere look die hun doet denken aan vroeger en daar voelen veel mensen zich veilig en geborgen bij.

Wat is een trendvolger?

De trendvolger is iemand die hier helemaal niet zo heel erg mee bezig is. Hij ziet kleding in de ( web) winkel en als het hem aanspreekt koopt hij dat. De trendvolger wil gewoon leuke kleding die goed past en verder geen gedoe. Daarom behoort Plusman ook tot de trendvolgers. Wij kijken naar alle trends die langskomen en laten ons door van alles inspireren, maar we blijven altijd een Plusman collectie maken, want dat is wat we zijn.

Linda Truijens