Het ontstaan van de polo

Als u als klant een korte blik werpt op het hedendaags kleding aanbod voor heren, dan ziet u natuurlijk een aantal verschillende typen kledingstukken veelvuldig langskomen. Broeken, overhemden, sweatshirts, truien, polo’s enzovoort.

Maar, waar komen deze kledingstukken eigenlijk vandaan?

Elk type kledingstuk is natuurlijk op een gegeven moment ontstaan of ontwikkeld en is op een bepaald moment zodanig populair geworden dat het inmiddels al jarenlang een vast onderdeel is van het kleedgedrag voor mannen.

Om die reden wil ik het deze maand graag eens met u hebben over het poloshirt, want dat is natuurlijk een essentieel onderdeel van onze Plusman collectie. Daarnaast is het een kledingstuk dat een goed voorbeeld is van de enorme invloed die sportkleding heeft op ons hedendaags kleedpatroon.

René Lacoste ontwikkelt de polo

Het poloshirt is ontwikkeld door René Lacoste, de Franse tenniskampioen uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Hij heeft het poloshirt in eerste instantie voor zichzelf ontwikkeld, omdat hij de kleding waarin hij volgens de etiquette hoorde te spelen niet comfortabel vond. Tennis was destijds een sport voor de hogere sociale klasse en de tennissers werden geacht in correcte kledij de baan te betreden. Dat hield dus in, witte katoenen overhemden met lange mouwen. Dus toen René Lacoste destijds als eerste in zijn poloshirt de baan betrad, ontketende hij een groot schandaal. Men vond het shirt veel te strak en daarnaast was het uiteraard niet chic genoeg.

Maar René Lacoste bleef lekker tennissen in zijn ‘strakke’ polo en leverde ze op verzoek ook aan vrienden en kennissen uit de tenniswereld. Toen hij André Giller, de eigenaar van een breifabriek ontmoette, sloegen ze de handen ineen en zijn ze het poloshirt samen verder gaan ontwikkelen. In 1933 was het dan zo ver en kwam de eerste witte polo op de markt.              

Iconisch is natuurlijk de lachende krokodil op de Lacoste polo’s. René Lacoste verloor ooit een weddenschap waarmee hij een mooie krokodillen leren koffer had kunnen winnen. De pers ging met dit verhaal aan de loop en zodoende kreeg hij de bijnaam ‘ le Crocodile’.  Dit is door zijn ontwerper als uitgangspunt gebruikt voor het inmiddels wereldberoemde logo met de lachende krokodil.         

  René Lacoste

De kenmerken van een polo

Een belangrijk kenmerk van het poloshirt, naast de ribkraag en de knoopsluiting, is natuurlijk de piqué jersey, waar de meeste poloshirts van gemaakt worden. Dit is een speciale jersey met een wat onregelmatig uiterlijk en een wat meer open structuur. Dit had voor de tennisser het voordeel dat het zowel warmte, als koele lucht makkelijker doorlaat. Destijds noemde men dit jersey petit piqué. Dus, een fijn breisel met een kleine ‘prik’ waarmee het open karakter van de stof bedoeld wordt.

Van sportkleding naar vrijetijdskleding

Nog steeds staat de naam Lacoste synoniem voor een poloshirt van goede kwaliteit, maar ook Ralph Lauren is natuurlijk een grote speler in deze markt. Toch was het poloshirt zeker tot in de jaren zestig enkel en alleen sportkleding. Pas daarna ging men het poloshirt ook als vrijetijdskleding dragen. Kunt u nagaan wat een ontwikkeling het poloshirt heeft doorgemaakt! Van schandalige en experimentele sportkleding tot enigszins geklede vrijetijdskleding.

Dus, wie weet, als u naar de eerstvolgende Olympische spelen kijkt en er verschijnt een atleet in een baanbrekende outfit, dan lopen uw kleinkinderen daar later misschien wel gewoon mee over straat alsof er niets aan de hand is. 

De trends in polo’s

Voor zover natuurlijk de klassieke polo. Inmiddels is er natuurlijk heel veel op de markt op het gebied van polo’s.  Zo zijn er polo’s in andere kwaliteiten dan pique, zoals bijvoorbeeld single jersey, dat is de gewone T-shirt stof, waardoor er een meer casual effect ontstaat. Kortom, polo’s zijn verkrijgbaar van klassiek tot casual of zelfs zeer trendy. Momenteel begint ook de polo met een kraag zoals die  gebruikt wordt op een baseball jack in opkomst te komen. Ook zijn de bedrukte polo's razend populair.

Daarnaast heeft de ontwikkeling van de sportkleding natuurlijk ook niet stilgestaan. Piqué polo’s zijn tegenwoordig ook verkrijgbaar in allerlei geavanceerde en technische stoffen, die nog sneller lichaamswarmte afvoeren, sneldrogend zijn, antibacterieel en ook nog een UV filter bevatten, waardoor u niet meer verbrand tijdens het sporten. Vaak zijn dit combinaties van polyester, elasthan en soms ook nog katoen.

Dus, als u nog op zoek bent naar een goed poloshirt van Plusman voor op vakantie, denkt u dan voor de grap eens aan het schandaal dat u hiermee destijds veroorzaakt zou hebben.

Veel shopplezier,

  Bedrukte polo

Linda Truijens