De Modalvezel

We gaan het even hebben over modal, een stof die prachtig valt en niet voor niets kunstzijde wordt genoemd.

Wat is modal?  
Modal is textiel gemaakt van kunstvezels. Het doel van de ontwikkeling van de modalvezel was om zo dicht mogelijk bij de eigenschappen van katoen te komen. Het wordt vaak gebruikt voor bedden- en nachtgoed.

Duurzaam proces
De stof wordt gemaakt van beukenhout.
Dit hout wordt verkregen uit bossen die duurzaam worden beheerd, en dat heeft een aantal voordelen voor het milieu. Het zijn gemakkelijk groeiende bomen en zo ongeveer de hele boom kan worden gebruikt voor de kleding. Door deze efficiëntie is er nauwelijks water nodig voor de productie. Daarna wordt de stof glad en zuiver gemaakt waardoor het verven makkelijk wordt en er minder energie en chemicaliën aan te pas komen. In Europa wordt modal veelal in Oostenrijk geproduceerd, door het bedrijf Lenzing. Ook komt er veel modal uit India.
  Beukenhout

Waar lijkt het op?
Modal heeft veel weg van zijde, maar is net zo praktisch als katoen. Het kan gewoon gewassen worden. Modal neemt vocht erg goed op, beter dan katoen. Het voelt daardoor minder zweterig en plakkerig aan.

De voor- en nadelen van modal
Zoals gezegd is de productie van modal milieuvriendelijk, is de stof prachtig en plakt het niet aan je lichaam vast. Verder ademt modal zeer goed en is het heel erg soepel en glad.

Boxershort van modal  

Het enige nadeel zit hem in het daadwerkelijke maken van de vezel: daar zijn chemicaliën voor nodig en er is veel energie vereist. Het Oostenrijkse Lenzing gaat echter zorgvuldig om met het afval dat overblijft.
En niet onbelangrijk: stof gemaakt van de modalvezel krimpt niet en verkleurt niet. Dat is prettig voor bij het wassen! Dit komt doordat het een hele sterkte stof is en dit maakt modal een duurzaam goed, want het gaat langer mee.Dit alles maakt duidelijk waarom meer en meer mensen voor stof gemaakt van de modalvezel gaan.
U kunt een kijkje nemen in het assortiment van Plusman, want daar staan ook artikelen in die gemaakt zijn van modal. Dit staat in de beschrijving van het artikel. Wie weet is het iets voor u!