In het zomerseizoen is het een veel geziene en graag gedragen stof: linnen. Maar wat is dit precies voor materiaal, en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Linnen is de naam voor de textielvezel en de uiteindelijke stof die wordt gemaakt uit vezelvlas van de vlasplant. Het is dus een geheel natuurlijk materiaal. Doordat het hout uit de vezel wordt verwijderd, ontstaat een zachte, maar sterke vezel. Deze vlasvezels worden vervolgens gekaard en gekamd zodat er fijne garens van gesponnen kunnen worden. Dit wordt geweven tot doek en desgewenst gebleekt of gekleurd voor een fraaie uitstraling.

Vlas en linnen

Al eeuwen in trek, en wel hierom

Linnen is een van de oudste textielsoorten; het gebruik ervan voert terug tot maar liefst 5000 voor Christus. In Europa was lange tijd, tot in de 18e eeuw, vlasvezel naast wol de belangrijkste grondstof voor textiel. In de 19e eeuw werd katoen steeds belangrijker, maar ook linnen blijft nog altijd een gewild materiaal, vooral voor de toepassing in kleding. Zo’n 70% van de linnenproductie wordt gebruikt voor de mode industrie. En dat is niet zonder reden: het draagt heerlijk comfortabel en koel omdat het ademend en vochtabsorberend is. Linnen helpt op warme dagen om het microklimaat tussen lichaam en kleding te reguleren. Daarnaast is de stof vormvast en sterk: niet voor niets wordt linnen ook gebruikt als bijvoorbeeld bekledingsmateriaal, het maken van boekbanden en vroeger zelfs in de bouw van vliegtuigen. En wist je dat ‘ijzergaren’ in werkelijkheid ook linnen draad is? Zo sterk als ijzer dus, en dat maakt linnen een duurzaam textiel.

   

Blends

Dat linnen zo sterk is, vormvast en van nature weinig elastisch, brengt helaas ook met zich mee dat het gemakkelijk kreukt en wat stug aan kan voelen. Daarom wordt het vaak gemixt met bijvoorbeeld katoen, om zachtheid toe te voegen en de stof meer kreukvrij te maken. Wat verder goed is om rekening mee te houden, is dat linnen tijdens het dragen een (halve) maat groter kan gaan uitvallen. Maar geen paniek: met het wassen krijgen linnen kledingstukken hun vorm weer gewoon terug. Let wel altijd even goed op het wasvoorschrift, want linnen mag niet te heet gewassen worden en mag niet in de droger.

Linnen artikelen bij Plusman

Al met al is linnen een comfortabele en veelzijdige stof die zich goed leent voor de toepassing in allerlei kledingstukken. Van bovenkleding tot broeken en van casual zomers tot formeel. Ook in het Plusman-assortiment vind je dus uiteraard een diversiteit aan items van linnen(mix). Zo zijn er voor warme zomerse dagen linnen shorts en overhemden met korte mouwen, met of zonder dessin. Maar ook een mooi linnen colbert en een fijne pantalon behoren tot de opties. Bekijk dus snel het aanbod en kies voor comfort en stijl met modieuze linnen kleding.

Linnen vrijetijdsoverhemd korte mouw D555   Linnen colbert met ruitje van Plus Man   Linnen vrijetijdsbroek van Plus Man