Een introductie van pima katoen

Wat is pima katoen?
Pima katoen (door onze Engelstalige medemens ook wel pima cotton genoemd) is een variatie op katoen. Het is de zachtste en meest krachtige katoensoort die er bestaat.
Dit type heeft een extra lange vezellengte, wat resulteert in een zachtere stof die ook nog eens veel langer meegaat.

Oorsprong
De naam pima katoen komt van de Pima-indianen, die de stof als eerste op grote schaal verbouwden. Vandaag de dag komt veel pima katoen uit Peru, maar het wordt ook geteeld in bijvoobeeld Australië en Egypte.

De voordelen van pima katoen
Er zijn een aantal verschillen met de katoen die u en ik kennen. Zo heeft pima katoen een krachtigere en fijnere vezel dan de normale katoen. Verder is zoals gezegd de vezellengte langer, waardoor de stof zacht en glanzend is. Ook blijft de kleur langer mooi, want pima katoen (pima cotton) neemt de kleur beter op en houdt hem langer vast.

Pima katoen heeft door de verhoogde vochtopname en de hierdoor verhoogde kwaliteit wel wat weg van Egyptische katoen. Een nadeel van de verhoogde vochtopname is trouwens dat er redelijk snel vlekken (denk aan eten en zweten) in de stof komen. Niet knoeien dus tijdens het eten!

  Pima Katoen

Pima katoen is beter voor mens en milieu
Ook is pima katoen duurzaam. Dit is tweeledig: het gaat veel langer mee dan andere stoffen en de productie ervan is minder schadelijk voor het milieu: voor de ecologisch verantwoorde medemens een groot pluspunt!

Gebruik
De stof wordt gebruikt in onder andere shirts, ondergoed en sokken. De kleding is heerlijk zacht en behoudt lang haar vorm. Verder geeft pima katoen veel warmte. Soms zit er ook een klein deel elastaan in de kleding om de rekbaarheid te vergroten.

Bovenstaande punten verklaren de enorme populariteit van pima katoen op dit moment. Ook in ons assortiment vindt u natuurlijk de nodige artikelen die gemaakt zijn van pima katoen. Wij hebben dat dan in de omschrijving erbij gezet. Al met al is het zeker de moeite waard om eens iets van pima katoen te proberen!