Waarschijnlijk ken je indigo vooral als kleur. Als één van de zeven kleuren van de regenboog, bijvoorbeeld. Het is een uitgesproken tint die tussen blauw en violet in zit. Maar oorspronkelijk is ‘indigo’ de naam van het pigment dat deze kleur heeft. Dit natuurlijke pigment wordt gewonnen uit verschillende soorten tropische planten en was tot 1897 de enige bron van deze kleur. Maar tegenwoordig kan indigo door middel van een scheikundig proces ook kunstmatig worden geproduceerd. Sinds de ontdekking van deze kunstmatige productie van indigo, is het natuurlijke pigment in de mode-industrie snel steeds meer vervangen door de synthetische variant. Dit synthetische pigment heet eigenlijk aniline, maar wordt vanwege de kleur ook gewoon ‘indigo’ genoemd.

indigo

Een oeroude kleurstof

Het natuurlijke indigo-pigment kent een lange geschiedenis. In Aziatische landen wordt het al eeuwenlang gebruikt, maar er zijn ook bijvoorbeeld indigo-geverfde weefsels teruggevonden bij mummies uit het oude Egypte. Wel was het lange tijd een zeldzaam en dus luxe product. Er werden zelfs magische krachten aan de kleurstof toegekend. Vóór de ontdekking van synthetisch indigo was het natuurlijke pigment van enorm belang voor de handel. Voor India, een van de oudste indigo-leveranciers, was het in de 19e eeuw zelfs het belangrijkste exportproduct. De naam ‘indigo’ betekent in het Latijn dan ook ‘afkomstig uit Indië’. Er ontstond veel vraag naar indigo in de 19e eeuw door de industriële revolutie, waardoor mode steeds meer invloed kreeg in de maatschappij. Door de groeiende vraag ontstond ook de behoefte om de kleurstof zelf kunstmatig te kunnen produceren. Nu nog steeds zijn de kleur en toepassing ervan zeer populair en niet weg te denken uit het modebeeld, maar tegenwoordig is bijna al het indigo dat gebruikt wordt synthetisch. Wel groeit weer langzaam de vraag naar juist het natuurlijke indigo, omdat consumenten steeds meer belang hechten aan duurzame kleding.

   

Denim en meer

Waar we indigo in de mode het meeste terugzien, is in spijkerbroeken. De kleurstof wordt gebruikt om de spijkerstof in de welbekende donkerblauwe kleur te verven. En dit geldt niet alleen voor spijkerbroeken, want denim is helemaal in, ook als materiaal voor jacks en andere bovenkleding. Tegenwoordig zie je de ‘echte’ donkere indigotint niet zo heel veel meer, omdat juist een ‘worn’ look in de mode is. Omdat indigo zich niet bijzonder sterk hecht aan de textiele vezels, kan zo’n effect bereikt worden door de jeans herhaald te wassen. Behalve spijkerstof wordt indigo ook gebruikt om andere stoffen mee te verven. Ook wordt de term ‘indigo’ veel gebruikt als naam van bepaalde blauwtinten, dus ook bij heel ander soort kledingstukken kun je deze term tegenkomen.

Indigo mode

Een spijkerbroek of ander kledingstuk in indigo is eigenlijk gewoon onmisbaar in je garderobe. De tint is een echte basiskleur, vrijwel met alles te combineren. Bovendien is indigo er in vele kwaliteiten en bewerkingen, dus je raakt er niet snel op uitgekeken. Ook in het Plusman assortiment is er geen tekort aan artikelen in deze sprekende kleur. Ga voor een gewassen spijkerbroek met ‘worn’ effect, een stoer denim jack of een casual denim overhemd. Er zijn opties genoeg! Neem snel een kijkje in het aanbod: indigo bij Plusman.

Extra lange jeans KAM Jeanswear   Denimjas Duke    Denim lange mouw hemd van Plus Man