Corduroy is een prettig aanvoelende geweven stof die opvalt door zijn typische structuur. Het is ook wel bekend onder andere namen, als ribfluweel, ribcord of simpelweg ribstof. Kenmerkend voor de stof zijn dan ook de dunne fluwelen ribbels, die kunnen variëren van smal tot breed. Heel fijne, soepele uitvoeringen worden ook wel babyrib of tinneroy genoemd. Katoen was oorspronkelijk de basis voor corduroy, maar tegenwoordig wordt het ook van andere vezels geweven. 

Corduroy broek  

Koninklijke stof?

Corduroy kent een lange geschiedenis, hoewel het niet altijd onder deze naam bekend was. Al in de achttiende eeuw werd de stof geweven. Omdat het zo sterk is werd het voornamelijk voor werkkleding gebruikt, maar ook bijvoorbeeld voor het stofferen van meubels. Het materiaal had lange tijd de naam ‘manchester’, maar in de jaren zeventig werd de inmiddels beter bekende naam ‘corduroy’ in gebruik genomen.

Het verhaal gaat dat het woord ‘corduroy’ een verbastering zou zijn van het Franse corde du roi, oftewel ‘stof van de koning’. Hoe leuk ook, het is helaas niet waar. In het Frans heet de stof velours côtelé (ribfluweel) en is het eigenlijk nooit corde du roi genoemd. Waar de naam waarschijnlijk wél vandaan komt, is de term ‘duroy’. Dit is de naam van een ruw wollen weefsel uit Engeland, dat in de achttiende eeuw gemaakt werd.

 

Klassieke must-have

De jaren zeventig waren ook gelijk de tijd dat corduroy ongekend populair werd en een hoogtepunt beleefde. Vandaar dat de stof nog wel eens wordt geassocieerd met de seventies-look. Maar ribstof is na al die jaren, ééuwen zelfs, nog steeds geliefd, zo is te zien in het modebeeld van vandaag de dag. Want oubollig is het zeker niet. Wegens de duurzaamheid van het materiaal wordt het bijvoorbeeld graag toegepast in broeken en jassen, zoals corduroy colberts of de welbekende ribbroek. Ook in het assortiment van Plusman vind je grote maten broeken van corduroy. Een klassieker die thuishoort in de garderobe van elke man!

  Corduroy colbert