Black Friday is overgewaaid uit de Verenigde Staten, waar veel mensen op deze dag na Thanksgiving vrij zijn van werk en inkopen gaan doen voor de feestdagen. Om klanten te lokken houden veel winkels grote kortingsacties en worden artikelen voor bizar lage prijzen verkocht.

Van negatief naar positief

Maar waarom heet deze dag nou eigenlijk ‘Black Friday’? Wat is er zo zwart aan deze dag, die juist het vrolijke feestseizoen inluidt? 
Er zijn verschillende verklaringen voor de naam. De term zou afkomstig zijn uit de Amerikaanse stad Philadelphia, waar de winkelstraten op de dag na Thanksgiving zwart zien van de mensen, en dat gaat gepaard met enorme verkeersdrukte en helaas ook de nodige ongelukken en soms geweld. In Amerika is het eens zo uit de hand gelopen, dat zelfs verschillende schietincidenten hebben plaatsgevonden doordat mensen vochten om een parkeerplek bij een grote winkelketen. Zo bekeken is deze vrijdag dus inderdaad wel een zwarte dag.. Maar er is ook een positievere kant: doordat winkels met hun aantrekkelijke aanbiedingen veel klanten trekken, draaien zij hoge omzetten en kunnen ze zwarte cijfers schrijven in plaats van rode. Voor veel winkeliers is deze periode voor de verkoop de belangrijkste in het jaar. Het waren dan ook de winkeliers die in de jaren tachtig op deze betekenis van Black Friday de nadruk legden, om de negatieve associatie met deze dag te verdringen met iets positiefs. 

Black Friday

Black Friday in Nederland

Het gunstige economische effect van Black Friday lijkt het inderdaad te hebben gewonnen van de negativiteit, want sinds de laatste jaren heeft dit fenomeen ook zijn intrede gedaan in Nederland en andere Europese landen. Inmiddels doen steeds meer winkels mee aan deze grote kortingsdag, soms zelfs het hele weekend. Het wordt snel bekender onder de Nederlanders waardoor ook hier de positieve uitwerking voor de winkelbranche steeds groter wordt. Voor consumenten geldt dat zij kunnen profiteren van meer koopjes dan ooit.
In Nederland doen ook veel webwinkels mee aan Black Friday en dat is ideaal, want zo kun je wél profiteren van fikse aanbiedingen maar heb je geen last van de drukte in de winkels. Ook Plusman.nl doet hier graag aan mee! Tot en met zondag is een groot deel van het assortiment flink afgeprijsd en je shopt gewoon vanuit de woonkamer, dus waar wacht u nog op?!