Wat is een bermuda?

Een veel gebruikte term : Bermuda. We kennen deze term allemaal. Het is een soort kniebroek, in de volksmond ook vaak korte broek of short genoemd. Maar waar komt die, op zich, gekke naam vandaan?

Eilandengroep in Atlantische Oceaan

Bermuda is bekend als een tropische eilandengroep in de Atlantische Oceaan, op ongeveer 1000km ten oosten van de Verenigde Staten. De eilandengroep werd in 1502 ontdekt door een Spanjaard en de eilanden werden in 1684 een Britse kolonie.

Bermuda-shorts

Al vroeg kwamen er vele producten van de tropische eilandengroep. Deze producten werden vaak naar de eilanden vernoemd. Zo waren er Bermuda-sigaren, Bermuda-krenten. In de jaren 50 van de 20e eeuw kwam daar de Bermuda-shorts bij. Dit werd al snel afgekort tot gewoonweg bermuda.

Via Britse soldaten naar Amerika

De Britse soldaten droegen in hun (tropische) koloniën zoals de Bermuda-Eilanden vaak een effen kaki (schutkleur) kniebroek met 2 kontzakken. Deze werd al gauw bekend als de Bermuda-shorts. In de jaren 50 waren er op de Bermuda al vele toeristen, met name uit de Verenigde Staten. Deze toeristen namen deze korte broek mee naar de VS, waar hij als snel populair werd als strandbroek.

Van effen tot ruiten

In de VS kreeg de broek vaak een ruitjespatroon en bovendien meer kleur. Vanaf de jaren zestig kwam de broek ook naar het Oude Continent (Europa dus), en won daar ook aan populariteit.

Bermuda nu: Razend populair

Inmiddels zijn we ruim 50 jaren verder en is de bermuda als vrijetijdsbroek, niet alleen op het strand, maar ook elders, niet meer weg te denken uit het straatbeeld.

Grote maten bermuda

Grote maten bermuda's

Na een periode met veel ruiten op de bermuda's, kregen we een periode met bedrukte bermuda's. Momenteel is de bermuda weer voornamelijk een effen, maar wel kleurrijke korte broek. Lang was de bermuda niet weggelegd voor een man met een grotere maat, maar in het assortiment van plusman.nl en plusman.be is er nu gelukkig volop keuze aan modieuze bermuda's in grote maten, in diverse effen kleuren, maar natuurlijk voor liefhebbers ook gemaakt van denimstof of bedrukt. En dit allemaal tot aan maat 82.

Bermuda of korte broek?

Elke bermuda is ook een korte broek, maar strikt genomen is niet elke korte broek een bermuda. De officiële definitie van Bermuda is namelijk een korte broek met pijpen tot net boven de knieën en met 2 kont zakken. Andere modellen shorts, zoals die in een chino of 5 pocket model zouden dus strikt genomen geen bermuda mogen heten. Echter de termen bermuda, short, en korte broek worden in het Nederlands eigenlijk als synoniemen door elkaar gebruikt. Bij Plusman doen we dat, gemakshalve, ook.

Bermuda in grote maten Grote maten bermuda Denim bermuda