Korte broek, t-shirtje, slippers… Ja, het is weer die tijd van het jaar! Nu de zon zich steeds meer laat zien kunnen we onze zomergarderobe weer aanvullen en zijn outfits met blote armen en benen helemaal op z’n plaats. Maar ga je nu voor een bermuda, een short, cargo shorts of gewoon een korte broek? Of is dit eigenlijk allemaal hetzelfde..? Lees verder om voortaan precies te weten hoe het zit.

Linnen bermuda van Koyote  

Legertenue

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ‘bermuda’ is een afkorting van ‘bermudashort(s)’, wat aangeeft dat het dus eigenlijk een bepaald type shorts is. Met de bermudashort wordt een korte broek bedoeld met pijpen die iets boven de knie eindigen. Oorspronkelijk werden zulke korte broeken, in een effen schutkleur met twee kontzakken, gedragen door Europese soldaten als onderdeel van het tenue. En wel op de Bermuda’s, vandaar ook de naam (meer over deze bijzondere naam voor een kledingstuk lees je in deze eerdere blog). Amerikaanse toeristen namen deze nieuwe ‘trend’ mee naar de VS, waar de herenbermuda als zomerkleding in de mode raakte in allerlei modieuze uitvoeringen: met ruitjespatronen en andere kleurrijke prints en van verschillende materialen. Tegenwoordig is de bermudashort er trouwens ook voor vrouwen.

 

 

Lengte

Maar wanneer is een korte broek dan precies een bermuda te noemen, of wanneer juist niet? Het belangrijkste kenmerk van de bermuda is al even voorbij gekomen, namelijk de lengte: een bermuda hoort standaard net boven de knie te vallen, dus niet erop of erover (dan gaat het richting capribroek), en ook als die veel korter is mag men niet meer van een bermuda spreken. Lengte is overigens niet het enige van belang. Cargo shorts bijvoorbeeld kunnen dezelfde lengte hebben als een bermuda, maar zijn toch wat anders van model: doorgaans wat wijder (‘baggy’) en voorzien van diverse zakken.

Semi-casual

Zo zijn er dus nog wat aanvullende stijlelementen die bermudashorts typeren. Bermuda’s zijn dan wel niet zo wijd als cargo shorts, ze horen ook niet strak te zitten. De pasvorm is niet te wijd en niet te aansluitend, maar een beetje vergelijkbaar met hoe een pantalon ook valt. Daarmee zijn bermuda’s - met name de wat neutralere uitvoeringen, die we tegenwoordig veel zien - ook een van de meest ‘geklede’ varianten van de korte broek. Natuurlijk is een outfit met blote benen altijd wel casual (en volgens sommigen zelfs ‘not done’ in de meeste gevallen), maar toch wordt de bermuda wel eens omschreven als ‘semi-casual’. Dat betekent dat deze in een formelere setting, zoals bij sommige bedrijven, bij erg warme omstandigheden eerder geaccepteerd wordt dan bijvoorbeeld een korte spijkerbroek. Als het dan toch kort moet, dan maar liever met een bermuda. In Bermuda zelf wordt de broek gerust gecombineerd met een blazer en stropdas gedragen naar zakelijke of feestelijke gelegenheden.

 

  Elastische bermuda met printje

Grote maten bermuda's

Er zijn dus wel degelijk verschillen tussen bermuda’s, shorts en korte broeken, maar in de praktijk worden de termen eigenlijk gewoon door elkaar gebruikt. Uiteindelijk kun je een bermuda ook gewoon een korte broek of short noemen, alleen is officieel niet elke soort shorts ook een bermuda. Omdat men eraan gewend is geraakt, gebruiken ook wij bij Plusman de verschillende benamingen door elkaar. Bij Plusman vindt u grote maten korte broeken voor heren in allerlei modellen, uitvoeringen en materialen. Neem vooral hier een kijkje in het assortiment!

Bermuda-bonustip: Heeft u korte benen, waardoor de bermuda eigenlijk net te laag, dus over de knie valt? Als de stof zich ervoor leent kunt u gerust de pijpen een stukje oprollen, om de juiste lengte te bereiken. Ook dat past prima bij de modieuze bermudastijl!